Woyun Platform: Een Architectonisch Wonder

Archermit's Meesterwerk Verbindt Mens en Natuur

De Woyun Platform, ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Archermit, is een toonbeeld van innovatie en harmonie tussen architectuur en de natuurlijke omgeving van Pengzhou. Dit project, dat dient als het entree-expositiecentrum voor het Giant Panda National Park, weerspiegelt de lokale geologische kenmerken van bamboebossen, mist en gletsjerpuin. Met een bouwoppervlakte van 2.210 vierkante meter, biedt het platform een unieke ervaring waar cultuur, ontspanning en landelijk leven samenkomen.

De inspiratie voor het ontwerp van de Woyun Platform is geworteld in de rijke natuurlijke hulpbronnen van Pengzhou, waaronder de bergachtige waterbronnen. Het project past binnen het ontwikkelingskader van Chengdu's "parkstad" en streeft ernaar een driedimensionaal landschapspark te creëren waarin de stad en het landschap naadloos in elkaar overgaan. Dit architectonische hoogstandje is ontworpen om bezoekers de charme van Pengzhou's natuurlijke landschap te laten ervaren binnen een beperkte ruimte.

Wat de Woyun Platform onderscheidt van andere ontwerpen, is de integratie van de lokale bamboebossen, mist en gletsjerpuin in de architectuur. De begane grond, die doet denken aan een 'bamboebos', fungeert als een gemeenschappelijke ruimte voor de omliggende dorpen. De 'mist' die in het midden zweeft, dient als culturele tentoonstellingsruimte, terwijl de 'puinbrokken' bovenop als recreatieruimte zijn ingericht.

Om de sterrenhemel te realiseren, heeft Archermit innovatieve verlichtingstechnieken toegepast. Door het gebruik van zijdelingse wandlampen en het strategisch plaatsen van LED-projectoren, creëren ze een sterrenhemel op de geperforeerde aluminium platen die de buitenkant van het gebouw sieren. Deze techniek zorgt voor een dromerige uitstraling zonder de noodzaak voor dure en complexe verlichtingsinstallaties.

De uitdagingen bij de realisatie van de Woyun Platform waren aanzienlijk. Het team van Archermit heeft de cirkelvormige curven opgedeeld in rechte lijnen en de bouwschil in individuele panelen, wat resulteerde in een kostenbesparing zonder afbreuk te doen aan het visuele effect. De verlichting achter de aluminium panelen simuleert een sterrenuniversum, wat bijdraagt aan de unieke sfeer van het gebouw.

De interactie met het ontwerp is bijzonder doordacht. Overdag vormen de 'bamboebossen' de basis van de 'wolken', waarbij de verzamelde mensen de fundering van het gebouw zijn. 's Nachts wordt de koepel onder de 'wolken' poëtisch verlicht door sterren, waaronder een levendige dorpsgemeenschap tot leven komt. De 'zwevende rotsblokken' boven de 'wolken' en de weerspiegeling van het landschap in het water creëren een uniek landschapsschilderij.

De Woyun Platform, voltooid in september 2021 in Longmenshan Town, Sichuan Province, is een voorbeeld van hoe innovatieve architectuur kan bijdragen aan de lokale gemeenschap en de natuurlijke omgeving. Het is een plek waar bergen en water samenkomen boven de wolken, en waar passie voor het leven onder de wolken heerst. Het project heeft de prestigieuze Gouden A' Design Award in 2024 gewonnen, een erkenning voor buitengewone uitmuntendheid en een significante impact op de wereld met zijn wenselijke kenmerken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Archermit
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Arch-Exist, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #2: Photographer Arch-Exist, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #3: Photographer Archermit, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #4: Photographer bpi, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021 Image #5: Photographer Arch-Exist, Longmenshan Town · Woyun Platform,2021
Projectteamleden: Project leader team: Archermit Principal Architect: Youcai Pan Design Director: Zhe Yang(Partner) Technical Director: Renzhen Chen(Partner) Design team: Qinmei Hu , Yi He, Yuanjun Gou, Rui Yang, Zixuan Liu, Yaxian Zhao, Yutao Feng, Xiangxin Ge, Zhiying Song, Shuhua Ye, Maosen Zeng (intern)
Projectnaam: Woyun Platform
Projectklant: Archermit


Woyun Platform IMG #2
Woyun Platform IMG #3
Woyun Platform IMG #4
Woyun Platform IMG #5
Woyun Platform IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp