Qian'nan Fire Station: Een Moderne Interpretatie van Traditionele Nederzettingen

Een Training Center Ontworpen door Haobo Wei en Jingsong Xie

Inleiding:

In een bergachtig gebied met karstpieken bevindt zich het Qian'nan Fire Station, een uniek ontwerp geïnspireerd door de traditionele nederzettingen van oude watergemeenschappen. Haobo Wei en Jingsong Xie hebben de traditionele nederzettingen getransformeerd tot een openbare ruimte met een stedelijke functie, waarbij ze de lokale identiteit behouden en een levendige moderne ruimte creëren. Dit training center definieert een moderne "nederzetting" groepsruimte met een professionele identiteit op het gebied van brandbestrijding en redding.

De locatie van het Qian'nan Fire Station wordt omringd door heuvels aan drie zijden en helt zachtjes af naar een klein riviertje. Een stenen brug verbindt de locatie met de stadsweg. Het ontwerp is gebaseerd op de topografie van de locatie en maakt gebruik van twee roosters om de ruimte te organiseren, op dezelfde manier als de lokale nederzettingsruimte. Dit resulteert in aaneengesloten binnenplaatsen in groepen eenheden, waarbij de woongelegenheid wordt getransformeerd tot een stedelijke openbare ruimte. Hierbij wordt de karakteristieke sfeer van de lokale omgeving behouden en een open binnenplaatsruimte gecreëerd. Het gebruik van rode en witte materialen benadrukt het professionele karakter van brandbestrijding en redding, terwijl de azalea, die symbool staat voor de bloei van de bergen, de eer van het beroep prijst.

Het Qian'nan Fire Station is gebouwd met behulp van betonnen frameconstructie. Rode gespleten bakstenen en witte flexibele steen worden gebruikt voor respectievelijk de rode en witte muren. Witte buitenverf wordt gebruikt voor de witte lijnen en matglas wordt gebruikt voor de ramen en dakramen.

Met een oppervlakte van 96.611,35 vierkante meter en een gebouwoppervlakte van 27.728,58 vierkante meter, heeft het Qian'nan Fire Station een maximale hoogte van 23 meter.

Het Qian'nan Fire Station is ontworpen door Haobo Wei en Jingsong Xie van het gerenommeerde West-line Studio. Het ontwerpteam bestond uit architecten Yudan Luo, Minghua Ou, Bing Liu voor het architecturale ontwerp, Minghua Ou voor het landschapsontwerp en Yudan Luo en Bing Liu voor het interieurontwerp.

De kernfunctie van het gebouw is brandbestrijding en redding, met kantoren, training- en logistieke ruimtes die samen een beroepscomplex vormen. De continue open binnenplaats en de functionele organisatie van de clusters zorgen voor de sfeer van een lokale nederzetting. De interne ruimtes creëren een levendige eenvoud met licht van de patio-dakramen, terwijl het externe rood en de horizontale uitgestrektheid de poëtische intentie van bloeiende bloemen overbrengen.

Het ontwerp van het Qian'nan Fire Station begon in juni 2016 en werd voltooid in oktober 2016. De bouw vond plaats van maart 2018 tot mei 2020 in Datang County, Qiannan Autonomous Prefecture, Guizhou, China.

Met het Qian'nan Fire Station heeft Haobo Wei en Jingsong Xie een moderne interpretatie gegeven aan traditionele nederzettingen. Het ontwerp behoudt de lokale identiteit en creëert een levendige ruimte die de professionele identiteit van brandbestrijding en redding weerspiegelt. Het Qian'nan Fire Station is een voorbeeld van innovatief ontwerp dat de grenzen van architectuur verlegt.

Afbeeldingen: West-line Studio Haobo Wei en Jingsong Xie

Bron: A' Design Award


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Haobo Wei & Jingsong Xie
Afbeeldingscredits: West-line Studio Haobo Wei Jingsong Xie
Projectteamleden: Chief Architect: Haobo Wei,Jingson Xie Design Team Architectural design:Yudan Luo,minghua Ou,bing Liu Landscape design:minghua Ou Interior Design:Yudan Luo,bing Liu
Projectnaam: Qian'nan Fire Station
Projectklant: Haobo Wei & Jingsong Xie


Qian'nan Fire Station IMG #2
Qian'nan Fire Station IMG #3
Qian'nan Fire Station IMG #4
Qian'nan Fire Station IMG #5
Qian'nan Fire Station IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp