Residentieel Huis Ontwerp: Core

Een Uniek Huis met Privacy en Openheid

Inleiding

Het Core huisontwerp, gemaakt door Michihiro Matsuo, is een residentieel huis dat zich onderscheidt door zijn unieke combinatie van privacy en openheid. Het huis is ontworpen met als doel een ruime leefruimte te creëren waarbij elke kamer kan worden overzien, terwijl de privacy van de bewoners wordt beschermd. Met een hoge omheining rondom het terrein en minimale ramen aan de buitenkant, is het huis zorgvuldig ontworpen met verschillende hoogtes en lagen rondom een centraal open plafond. Dit zorgt voor een zachte verbinding tussen de verschillende ruimtes en creëert een gevoel van ruimte en openheid in het interieur.

Unieke Kenmerken

Wat dit huisontwerp onderscheidt van andere woningen is de nadruk op privacy. Het huis is gelegen in een rustige woonwijk, waar de eigenaar volledige privacy wenste. Om dit te bereiken, is er een hoge omheining geplaatst rondom het terrein en zijn er minimale openingen naar buiten toe. In het centrum van het huis is er echter een brede opening gecreëerd, waardoor privacy gewaarborgd blijft. Daarnaast zijn de verschillende woonruimtes op verschillende hoogtes geplaatst rondom het centrale open plafond. Dit ontwerp zorgt ervoor dat elke ruimte visueel met elkaar verbonden is, terwijl er tegelijkertijd een gevoel van privacy behouden blijft.

Realisatietechnologie

Om te voldoen aan de eisen op het gebied van warmte-isolatie en duurzaamheid, is er gekozen voor een houten constructie. Deze keuze is gebaseerd op de sterke punten van houten constructies in Japan. Om ervoor te zorgen dat het complexe en gedurfde ruimtelijke ontwerp ook structureel veilig is, is er uitgebreid structureel onderzoek gedaan en zijn er grote gelamineerde houten elementen en metalen verbindingen gebruikt. In Japan, een land dat gevoelig is voor aardbevingen, is de constructie van essentieel belang en wordt er veel aandacht besteed aan de veiligheid.

Specificaties

De woning heeft een oppervlakte van 408,90 vierkante meter en bestaat uit twee verdiepingen. Het ontwerp is gebaseerd op een houten constructie, die niet alleen voldoet aan de eisen van een duurzame samenleving, maar ook de nodige sterkte heeft dankzij structurele analyse. In Japan is het vaak moeilijk om grote openingen te creëren in houten constructies vanwege de belasting op de muren, maar door middel van nauwkeurige structurele analyse is het mogelijk om een ruime en open leefruimte te ontwerpen.

Interactie en Functionaliteit

Het Core huisontwerp biedt een driedimensionale interieurruimte die de ogen in verschillende richtingen laat dwalen en een rijk dagelijks leven creëert met behoud van een goede afstand. De kamers met verschillende hoogtes zijn rondom het centrale open plafond geplaatst en visueel met elkaar verbonden. Deze driedimensionale interieurruimte vergroot het gezichtsveld in verschillende richtingen en creëert een rijke dagelijkse leefruimte, terwijl de privacy behouden blijft.

Locatie en Tijdspad

Het Core huisontwerp is voltooid in Hyogo, Japan in februari 2023.

Uitdagingen en Onderzoek

Een van de uitdagingen bij het ontwerpen van dit huis was het realiseren van een rijk leven met behoud van privacy in een stedelijke woonwijk. Daarnaast was het een grote uitdaging om een superieur ontwerp te realiseren met voldoende aardbevingsbestendigheid in Japan, een land dat gevoelig is voor aardbevingen. Het onderzoek dat aan dit ontwerp ten grondslag ligt, richtte zich op de vraag of het veilig is om in een huis met grote ramen te wonen. Het ontwerp manipuleert de ruimte op een zodanige manier dat privacy wordt beschermd en creëert tegelijkertijd een gevoel van openheid en verbondenheid.

Design Notities

Het Core huisontwerp is gelegen in een rustige woonwijk, omringd door andere huizen. Om de privacy van de bewoners te waarborgen, is er een hoge omheining geplaatst en zijn er minimale ramen aan de buitenkant. Binnenin het huis, waar privacy wordt beschermd, creëert het ontwerp een open ruimte voor de bewoners, ondanks de gesloten uitstraling van de buitenkant.

Awards en Erkenning

Het Core huisontwerp is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Architectuur, Bouw en Structuur Ontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld.

Afbeeldingscredits

Michihiro Matsuo: Metaph architect associates

Intellectueel Eigendom

Dit ontwerp is beschermd door auteursrechten.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Michihiro Matsuo
Afbeeldingscredits: Michihiro Matsuo: Metaph architect associates
Projectteamleden: Michihiro Matsuo
Projectnaam: Core
Projectklant: Michihiro Matsuo


Core IMG #2
Core IMG #3
Core IMG #4
Core IMG #5
Core IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp