Yosakoi: Een Unieke Winkel-Fabriek in Japan

Een Ontwerp van Michihiro Matsuo

Inleiding:

De Yosakoi-winkel-fabriek, ontworpen door Michihiro Matsuo, is een uniek gebouw dat de productie en verkoop van Mizunasu, een Japanse specialiteit, combineert. Met een moderne en verfijnde uitstraling, weet dit ontwerp de aandacht te trekken van voorbijgangers en klanten. Laten we eens kijken naar de bijzondere kenmerken en het ontwerpproces van dit opvallende gebouw.

De inspiratie voor het ontwerp van de Yosakoi-winkel-fabriek kwam voort uit de locatie zelf. Het gebouw bevindt zich aan een weg en is zo ontworpen dat het klanten uitnodigt om binnen te komen. Door het gebruik van verschillende volumes en het subtiel verschuiven van ruimtes met verschillende functies, wordt de hoek vanaf de weg veranderd en maakt het ontwerp indruk op voorbijgangers.

Wat dit ontwerp echt uniek maakt, is de combinatie van een fabrieksruimte zonder grote ramen en een winkelruimte met een grote opening die uitkijkt op de winkel. Het interieur van de winkel is afgewerkt in een moderne stijl met eenvoudige en verfijnde Japanse elementen. Een solide muur in het midden dient als accent en zorgt voor een evenwichtig ontwerp.

Om de duurzaamheid en warmte-isolatie van het gebouw te waarborgen, is gekozen voor een houten structuur. Door middel van structurele analyse en het gebruik van gelamineerd hout en metalen verbindingen, is het gebouw stevig en veilig geconstrueerd. Dit is vooral belangrijk in Japan, een land dat vaak wordt getroffen door aardbevingen.

De Yosakoi-winkel-fabriek heeft een oppervlakte van 277,51 vierkante meter en bestaat uit twee verdiepingen. Het ontwerp is zorgvuldig gepland om te voldoen aan de eisen van een koolstofarme samenleving, met behoud van de kracht en stabiliteit van een houten structuur. Het creëren van een grote opening in een houten structuur is vaak een uitdaging, maar door middel van nauwkeurige structurele analyse is het mogelijk om een ruime en open ontwerp te realiseren.

Het ontwerp van de Yosakoi-winkel-fabriek is niet alleen functioneel, maar ook interactief. Het dagelijkse leven speelt zich af op de begane grond, terwijl de belangrijkste leefruimte zich op de derde verdieping bevindt. Strategisch geplaatste bomen en de vorm van de huizen leiden de blik van voorbijgangers naar het gebouw. De woonkamer op de bovenste verdieping weerspiegelt het wateroppervlak eronder en biedt een speciale ruimte zonder obstakels.

Dit unieke ontwerp is gerealiseerd in Osaka, Japan en is voltooid in februari 2023. Tijdens het ontwerpproces is uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact van een open winkel ten opzichte van een gesloten winkel. Regelmatige enquêtes en observaties zijn uitgevoerd om de visuele en actieve impact van het ontwerp te evalueren.

De Yosakoi-winkel-fabriek heeft niet alleen een opvallend ontwerp, maar is ook bekroond met de Iron A' Design Award in 2023. Deze prijs erkent goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp draagt bij aan een betere wereld door het integreren van industriële best practices en competente technische kenmerken.

Met zijn unieke ontwerp en aandacht voor detail is de Yosakoi-winkel-fabriek een inspirerend voorbeeld van innovatie in architectuur en design. Het combineert functionaliteit met esthetiek en creëert een ruimte die klanten uitnodigt en indruk maakt op voorbijgangers.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Michihiro Matsuo
Afbeeldingscredits: Michihiro Matsuo: Metaph architect associates
Projectteamleden: Michihiro Matsuo
Projectnaam: Yosakoi
Projectklant: Michihiro Matsuo


Yosakoi IMG #2
Yosakoi IMG #3
Yosakoi IMG #4
Yosakoi IMG #5
Yosakoi IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp