N12 House: Een Oase van Rust en Ontspanning

Een Uniek Ontwerp van Masahiko Sato

Inleiding

Het N12 House is een prachtig ontworpen residentie gelegen in Asakura City, Fukuoka Prefectuur. Het is het tweede huis van de eigenaar, waar hij kan ontspannen en quality time kan doorbrengen met zijn familie en vrienden tijdens vakanties. Het ontwerp is beïnvloed door zowel de functie van het gebouw als de chaotische locatie van het project.

De eigenaar had de wens om zijn passie voor autoverzamelingen te tonen en daarom is er een ingebouwde garage als integraal onderdeel van het ontwerp opgenomen. Dit onderscheidt het N12 House van andere residentiële ontwerpen. Het huis is zo ontworpen dat het een gevoel van openheid creëert, met grote ramen aan beide zijden van de ruime woonkamer op de tweede verdieping. Het evenwichtige gevelontwerp draagt bij aan de esthetische aantrekkingskracht van het gebouw.

De realisatie van het ontwerp maakte gebruik van innovatieve technologieën. De plafonds van het interieur zijn bekleed met rode cederhouten planken die doorlopen tot aan de schuine dakrand van het terras. Dit creëert een gevoel van ruimtelijkheid, zowel binnen als buiten de leefruimte. Daarnaast draagt het ontwerp van indirecte verlichting bij aan een warme en gezellige leefomgeving.

Het N12 House heeft een totale oppervlakte van 556,05 vierkante meter, waarvan 83,73 vierkante meter op de eerste verdieping en 73,72 vierkante meter op de tweede verdieping. Het voldoet aan de bouwvoorschriften en heeft een plafondhoogte van 3 meter in de leefruimtes, wat een ruimtelijk gevoel creëert. De schuine randen van de servicegebieden dragen bij aan de sculpturale vorm van de woning.

Dit unieke ontwerp is gerealiseerd ondanks de uitdagingen die gepaard gaan met het bouwen in een aardbevingsgevoelig land als Japan. De grotere overspanningen en het uitkragende dak zijn succesvol aangepakt met behulp van een houten frame dat voldoende stijfheid biedt. Dit is een afwijking van de gangbare houten constructiemethode in Japan.

Het N12 House is een oase van rust en ontspanning, weg van de drukte van het dagelijkse leven. Het open plattegrondconcept biedt bewoners de mogelijkheid om vrij te bewegen tussen de woonkamer, keuken, eetkamer en het terras. Bovendien opent het gebouw zich naar drie richtingen (noord, oost en zuid), waardoor bewoners kunnen genieten van het prachtige uitzicht op de omgeving.

Het projectplan voor het N12 House begon in september 2017 in Fukuoka City en werd in april 2019 voltooid in Asakura City. Gedurende het planningsproces waren er talloze vergaderingen met betrokken partijen en werden er vier keer computergraphicspresentaties gegeven aan de opdrachtgever.

Het N12 House is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2020. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Het N12 House is een perfect voorbeeld van een harmonieus ontwerp dat functionaliteit, esthetiek en de behoeften van de bewoners combineert. Het creëert een ruimte waar mensen kunnen genieten en zich prettig voelen, en draagt bij aan een meer plezierig en aangenaam leven.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Masahiko Sato
Afbeeldingscredits: Yousuke Harigane
Projectteamleden: Masahiko Sato
Projectnaam: N12 House
Projectklant: Masahiko Sato


N12 House IMG #2
N12 House IMG #3
N12 House IMG #4
N12 House IMG #5
N12 House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp