Herboren Icoon: Gushan Vismarkt

Transformatie van historische markt tot Kaohsiung's nieuwe trekpleister

In de Taiwanese stad Kaohsiung heeft de Gushan Vismarkt een indrukwekkende metamorfose ondergaan. C.M Chao Architect and Planners heeft het bijna eeuwenoude gebouw nieuw leven ingeblazen, met respect voor het verleden en een blik op de toekomst.

De Gushan Vismarkt, ooit het kloppende hart van de lokale economie, heeft plaatsgemaakt voor een moderne, transparante structuur. De architecten hebben de gevaarlijke delen van het oude gebouw gesloopt en de omgeving opgewaardeerd. Het resultaat is het Kaohsiung Landbouw- en Visserijproducten Tentoonstellings- en Verkoopcentrum, een gebouw dat de beeldspraak van boten en de zee belichaamt en waarbij de buitenwereld door de glazen constructie naadloos overgaat in het interieur.

De ingang van het complex is een eeuwenoud pand, dat zorgvuldig is gerestaureerd. De originele structuur is behouden gebleven, waardoor bezoekers bij binnenkomst direct in aanraking komen met de geschiedenis van de markt. De 'transparante doos' biedt een 270-graden uitzicht op zee en verandert van aanzicht afhankelijk van het daglicht. De dubbele beglazing draagt bij aan energiebesparing, terwijl het gefuseerde glas op de buitenmuren een waterachtige bubbel creëert.

Bij de renovatie van het oude pand was het behoud en hergebruik van de originele elementen essentieel. Er is gebruikgemaakt van hittebestendige, duurzame en langdurige groene bouwmaterialen. De historische Nederlandse baksteenstructuur van het Visserskantoor is intact gelaten, waardoor de sporen van het verleden zichtbaar blijven voor het publiek.

Met een oppervlakte van 7243.64 vierkante meter en een gebouwoppervlak van 2468.38 vierkante meter, heeft de Gushan Vismarkt sinds de opening al meer dan 30.000 bezoekers op één dag aangetrokken. Het terrein is opgedeeld in verschillende zones, waaronder het Visserskantoor, de markt zelf en een plein. De route binnen de markt is zorgvuldig gepland om voetgangers en voertuigen te scheiden.

De renovatie heeft niet alleen de herinneringen van de lokale bevolking aangewakkerd, maar ook gezorgd voor regionale integratie. Het project verbindt verschillende belangrijke locaties in Kaohsiung en vormt een belangrijk onderdeel van de toeristische waterkant van de stad. Het behoud van de eeuwenoude gebouwen staat centraal in de visie van het ontwerpteam, waarbij geschiedenis niet vergeten wordt, maar juist een nieuwe vorm krijgt.

De uitdagingen bij de renovatie waren niet gering. Zo moest de lengte van nieuwe gebouwen beperkt blijven tot 100 meter vanwege windweerstand. Door een open structuur in het midden van het gebouw te behouden, werd aan deze eis voldaan en werd de ventilatie binnenshuis verbeterd. De samenwerking met verschillende overheidsinstanties vereiste veel communicatie en coördinatie, wat leidde tot een verlenging van de bouwperiode.

Het ontwerp van de Gushan Vismarkt is een ode aan de zee, waarbij de grenzen tussen de natuur en het gebouw vervagen. De transparantie van het gebouw maakt het mogelijk om de zee en het licht op verschillende manieren te ervaren, afhankelijk van het weer en de stand van de zon. Elke dag biedt de zee een nieuw schouwspel, en de Gushan Vismarkt is de perfecte plek om dit te bewonderen.

Deze innovatieve herontwikkeling heeft de prestigieuze Zilveren A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Constructie Design in 2024 gewonnen. Een erkenning voor de creativiteit, vakmanschap en innovatie die het project uitstraalt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: C.M CHAO ARCHITECT&PLANNERS
Afbeeldingscredits: C.M.Chao
Projectteamleden: C.M.Chao
Projectnaam: Gushan
Projectklant: C.M.Chao


Gushan IMG #2
Gushan IMG #3
Gushan IMG #4
Gushan IMG #5
Gushan IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp