Revolutionaire Architectuur in Industrieel Tehran

Anahita Factory: Een Nieuwe Visie op Industriebouw

In de industriële buitenwijken van Tehran verrijst een bouwwerk dat de conventies van fabrieksarchitectuur uitdaagt. De Anahita Factory, een ontwerp van Shahram Shir, belichaamt een nieuwe golf van esthetische en functionele innovatie.

In een gebied dat gedomineerd wordt door utilitaire bouw, biedt de Anahita Factory een frisse blik op de mogelijkheden van industrieel ontwerp. Met een mix van traditionele Perzische architectuur en moderne branding, heeft Shahram Shir een multifunctioneel gebouw gecreëerd dat niet alleen voldoet aan de praktische eisen van een fabriek, maar ook een statement maakt op het gebied van architectonische kunst.

De inspiratie voor Anahita Factory is vierledig: de lijnen van het merk AnAhitA, traditionele Perzische architectuurelementen zoals de vijfdeurs en driedeurs constructies, de contextuele driehoekige lijnen van bestaande trussstructuren, en de combinatie van deze elementen tot een samenhangend ontwerp. Deze gelaagde benadering heeft geresulteerd in een gebouw dat niet alleen functioneel is, maar ook een diepe culturele resonantie heeft.

Wat Anahita Factory onderscheidt, is de integratie van verschillende ruimtes - van arbeidersverblijven tot managementkantoren - over drie verdiepingen en 2500 vierkante meter. De aanpak van Shir heeft geleid tot een revolutie in de bouwstijl binnen de sector en introduceert architecturale branding waar voorheen weinig aandacht voor was.

De realisatie van het project was technologisch uitdagend, gezien de reeds bestaande metalen frame van het gebouw. Een belangrijke innovatie was het creëren van een centrale binnenplaats, die fungeert als een semi-open ruimte. Het gebruik van beton als hoofdmateriaal voor zowel het dak als de schil van het gebouw was een bewuste keuze om de constructie te vereenvoudigen.

De Anahita Factory is niet alleen een plek van productie, maar ook een centrum van interactie. Met een centrale binnenplaats als ontmoetingspunt voor werknemers en management, biedt het gebouw onafhankelijke toegang tot alle ruimtes, terwijl het tweede verdieping een discrete sfeer biedt voor sport- en woonruimtes.

De ontwikkeling van de Anahita Factory begon in juni 2021 en werd voltooid in augustus 2023. Het project, gelegen in een industriegebied dat weinig waarde hecht aan architectonische kunst, vormt een kritische dialoog met de maatschappij door zijn vernieuwende vorm en functie.

Onderzoek naar merkwaarde in de context van architectuur heeft geleid tot een ontwerp dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook bijdraagt aan de merkbeleving. De uitdaging lag in het integreren van een bestaand metalen frame in een nieuw en esthetisch waardevol ontwerp, een taak die met succes is volbracht door Shahram Shir en zijn team.

De Anahita Factory is een toonbeeld van hoe architectuur en branding kunnen samensmelten tot een uniek en functioneel kunstwerk, en heeft terecht de Bronzen A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouwen en Constructieontwerp in 2024 gewonnen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shahram Shir
Afbeeldingscredits: photographers: Mohammad Amini, Khatereh Eshqi.
Projectteamleden: Principal Architect: SHahram Shirmohammadi Developer Architect: Parinaz Charmdooz Lighting Designer: Payam Golmarvi Environmental Developer: Maryam Daem Interior Designer: Mahsa Nematollahi Interior Designer & Material specialist: Mehdi Sadri Assistant Architect 1: Samad Bazargan Assistant Architect 2: Hadi Sadri
Projectnaam: Anahita
Projectklant: SHahrASHir


Anahita IMG #2
Anahita IMG #3
Anahita IMG #4
Anahita IMG #5
Anahita IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp