Historisch Jachtclub Herleeft als Stralend Woonhuis

Elliott Architects transformeert vervallen club tot moderne residentie

In een sublieme fusie van historie en hedendaags design heeft Elliott Architects de oude Yacht Club, een historisch pand aan de kust van Maine, omgetoverd tot een privéwoning. Dit project illustreert de delicate balans tussen het behoud van het verleden en het omarmen van de toekomst.

De Yacht Club, ooit een bruisende ontmoetingsplaats voor zeilliefhebbers, stond jarenlang leeg en was onderhevig aan de grillen van het kustklimaat. Het pand, opgericht in 1919, heeft vele veranderingen ondergaan sinds de club in 1946 verhuisde. De uitdaging lag in het herstellen van de historische waarde en tegelijkertijd de vroege 20e-eeuwse structuur te moderniseren.

De transformatie is vooral zichtbaar in de vervanging van een hoek van de Club Room door grote schuifpanelen van glas en de toevoeging van twee glazen dakkapellen. Deze ingrepen hebben het voorheen donkere gebouw veranderd in een lichtbaken, zowel letterlijk als figuurlijk. Overdag stroomt het zonlicht rijkelijk binnen en 's nachts fungeert het als een lichtend voorbeeld van herstelde herinnering aan de kustlijn.

De renovatie van de Yacht Club roept het filosofische vraagstuk op van Theseus' schip: hoe kan een historisch bouwwerk gerenoveerd worden voor een nieuwe functie zonder het verleden en heden te vertroebelen? Elliott Architects vond een oplossing door een architecturale taal te ontwikkelen die verwijst naar het oude, maar duidelijk hedendaags is.

De oorspronkelijke afmetingen van het gebouw zijn behouden, evenals de originele hoogte. Het originele steenwerk is opnieuw gevoegd en hergebruikt, samen met het originele framewerk en de wandafwerking van de Club Room. Deze aandacht voor detail en respect voor het verleden maken het project uniek.

De woning, nu een privéresidentie, is het resultaat van een zorgvuldig ontwerp- en bouwproces dat begon in 2018. De bouw startte in het voorjaar van 2020 en werd voltooid in de zomer van 2023. Het project vereiste een grondige studie van de oorspronkelijke structuur en een gedetailleerde documentatie van de bestaande bouwsystemen om zoveel mogelijk van de historische stof te behouden.

Deze herbestemming van de Yacht Club is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouwen en Constructieontwerp in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitmuntende en creatief vindingrijke ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De prijs wordt gewaardeerd voor het incorporeren van de beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Corey Papadopoli
Afbeeldingscredits: Trent Bell
Projectteamleden: Project Architect: Corey Papadopoli, NCARB Principal-in-Charge: Matt Elliott, AIA Project Designer: Buzzy Cyr Project Designer: Maggie Kirsch Project Designer: Elise Schellhase
Projectnaam: Old Yacht Club
Projectklant: Corey Papadopoli


Old Yacht Club IMG #2
Old Yacht Club IMG #3
Old Yacht Club IMG #4
Old Yacht Club IMG #5
Old Yacht Club IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp