Blended Into The Forest: Een Harmonieus Huwelijk Tussen Architectuur en Natuur

Mateusz Zajkowski Ontwerpt een Residentieel Huis dat naadloos opgaat in het Bos

Geïnspireerd door de natuurlijke omgeving, creëert Mateusz Zajkowski een architectonisch meesterwerk dat de grenzen tussen binnen en buiten vervaagt. Dit artikel belicht de unieke eigenschappen en realisatietechnologie van dit opmerkelijke project.

De uitdagingen van het bouwen in een bos en de wens om zoveel mogelijk bomen te behouden, hebben ertoe geleid dat het huis bijna één wordt met het bos. Het gebruik van een materiaal dat op het eerste gezicht niet bij het natuurlijke landschap lijkt te passen, zoals plaatmetaal, bleek een uitstekende keuze. Het is moeilijk voor te stellen dat een ander materiaal het huis beter zou laten opgaan in de omringende natuur.

Toen Z3Z ARCHITEKCI begon met het ontwerpen van het huis, stonden ze voor de taak om het gebouw tussen de bomen te plaatsen, zodat er zo min mogelijk van het bestaande mooie oude bomenbestand moest worden gekapt. Samen met de klant vonden ze een open plek op het perceel, die ze kozen als locatie voor het huis. Dit bleek later ook een visie te zijn voor dit perceel van de Staatsbossen.

Het huis is bedekt met bijna zwart plaatmetaal, bevestigd aan de bakstenen structuur van het gebouw met stalen connectoren en een houten onderconstructie. De in het lichaam van het huis verzonken plaatsen zijn bedekt met cederhout. Dankzij de constructie is de garagedeur verborgen achter houten planken. De ascetische interieurs zijn bedekt met wit pleisterwerk op de muren en een betonnen vloer.

Het huis heeft een oppervlakte van 329 vierkante meter en bestaat uit twee verdiepingen. Contact met de natuur terwijl men thuis is, was een van de belangrijkste uitgangspunten van dit project. Het huis en de omgeving zijn zo ontworpen dat de gebruikers voortdurend omringd zijn door groene beelden door de ramen van het huis. De interactie met de natuur en haar veranderende karakter is de betekenis van de binnenruimte. De natuur is het meest overvloedig in de kinderkamers. De hele langere muur van hun kamers is van glas. Hierdoor komt het groen bijna het interieur binnen.

Het project startte in 2016 en werd voltooid in 2018. Het gebouw werd voltooid in 2020 en bevindt zich in de buurt van Warschau, Polen. Het was een uitdaging om met overtuiging een materiaal te kiezen dat zo vreemd is aan de natuur als plaatmetaal. De ontwerpers besloten echter terecht dat zo'n ogenschijnlijk vreemde combinatie de beste oplossing zou zijn voor een prachtig bos. Het effect liet geen twijfel bestaan, het was een zeer goede keuze.

Blended Into The Forest is een gebouw dat is gecreëerd in de omgeving van een oud dennenbos met respect voor de natuur. De basisaanname bij het ontwerpen van dit huis was om het te integreren in de bestaande bomen en het te verenigen met het bos. Deze idee werd gerealiseerd dankzij het gebruik van een materiaal dat vreemd lijkt te zijn aan het bos, namelijk plaatmetaal. De uitvoering toonde aan dat het huis bijna uit de natuur groeit. Het interieur van het huis is wit en groen domineert het dankzij de grote ramen.

Dit ontwerp werd bekroond met Zilver in de A' Architecture, Building and Structure Design Award in 2023. De Zilveren A' Design Award wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitmuntende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Mateusz Zajkowski
Afbeeldingscredits: Image #1 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #2 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #3 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #4 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Image #5 : Photographer Marcin Mularczyk, 2020 Video Credits: Julian Morytko, 2020
Projectteamleden: Mateusz Zajkowski
Projectnaam: Blended Into The Forest
Projectklant: Mateusz Zajkowski


Blended Into The Forest IMG #2
Blended Into The Forest IMG #3
Blended Into The Forest IMG #4
Blended Into The Forest IMG #5
Blended Into The Forest IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp