Origami Shikki: Een Innovatieve Expressie van Japanse Traditie

Atsushi Morita's Lacquerware Papieren Bord Wint Zilveren A' Design Award

Origami Shikki, een creatie van Atsushi Morita, is een unieke fusie van traditionele Japanse technieken en moderne duurzaamheid. Dit innovatieve ontwerp, dat een zilveren A' Design Award heeft gewonnen, is een inspirerend voorbeeld van hoe traditionele ambachten kunnen evolueren om relevant te blijven in de moderne wereld.

Origami Shikki is geïnspireerd door drie traditionele elementen die bekend zijn bij de Japanse bevolking: origami, een traditionele techniek van het vouwen van een vel papier tot een enkele vorm; lak, een traditioneel ambacht uniek voor Japan dat al eeuwenlang voortduurt; en washi, een traditioneel materiaal met productieplaatsen in heel Japan. Morita overwoog hoe deze tradities zouden moeten evolueren naar een duurzame vorm om te integreren in het moderne leven waar alles handig en toegankelijk is.

Origami Shikki (Japans papieren lakwerk) is ontworpen op basis van het concept van het samenvoegen van de origamitechniek met de traditionele industrieën van washi-papier en lakwerk. Door deze traditionele elementen te combineren met hun ontwerpsensibiliteiten en hedendaagse levensstijl, is Origami Shikki een innovatieve expressie van de Japanse traditie. Door Japans papier als lakwerk te herontwerpen, creëerden ze een kans om traditie opnieuw te overdenken en een duurzame toekomst voor de traditionele industrieën van Japan te overwegen.

Origami Shikki heeft een lakafwerking die bestand is tegen water en olie, en kan worden gebruikt als bord voor allerlei soorten gerechten, van Japanse tot westerse keuken. Na gebruik kan het worden gewassen met water en detergent en gedroogd voor herhaaldelijk gebruik. Wat Origami Shikki onderscheidt van andere borden is dat het gemaakt is van washi, wat het lichtgewicht maakt, en omdat het de origamitechniek gebruikt, kan het in kleine stukjes worden gevouwen. Klein en licht, Origami Shikki kan overal mee naartoe worden genomen.

De verkoop van producten die washi gebruiken, neemt jaar na jaar af, en het traditionele washi-productiesysteem wordt moeilijk te onderhouden. Als washi-verwerkingsfabrieken verloren gaan, zullen ook de traditionele technieken van de regio verloren gaan. Origami Shikki is gemaakt van washi-papier dat zou worden weggegooid omdat het niet aan de specificaties voldeed. Ze hebben overwogen hoe washi duurzaam te maken zonder beperkt te worden tot het behoud van traditionele technieken.

In Japan speelt lak een rol als coating en lijm, en wordt het in verschillende situaties gebruikt vanwege zijn robuustheid, duurzaamheid en gemak van decoratie. Echter, omdat de coating barst als er kracht wordt toegepast na het uitharden, werd het bijna onmogelijk geacht om de vorm van een afgewerkt lakobject te veranderen. Origami Shikki overwon deze moeilijkheid door een unieke methode en proces, en slaagde erin het met lak gecoate Japanse papier als origami te vouwen zonder de coating te laten barsten.

Origami Shikki is een lakwerk (papieren bord) gemaakt van Japans papier (Washi). Het ontwerp is een fusie van origamitechnieken en traditionele Japanse technologie. In tegenstelling tot conventionele papieren borden, maakt de lakbehandeling ze waterdicht en duurzaam, en ze kunnen keer op keer worden gewassen en hergebruikt. De geometrische ontwerpen van Origami Shikki worden gecreëerd met behulp van de origamitechniek van het vouwen van een enkel vel papier. Het papier dat voor Origami Shikki wordt gebruikt, wordt gemaakt met de traditionele Echizen Washi-techniek, die een uniek patroon op het oppervlak van het bord produceert.

Dit project begon voor het eerst in september 2020 en werd voltooid in oktober 2022, en wordt tentoongesteld in de galerie genaamd TAKEO Aoyama Mihoncho in Tokio in 2022. Het ontwerp werd bekroond met Zilver in de A' Bakeware, Tableware, Drinkware en Cookware Design Award in 2023. Zilveren A' Design Award: Toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Atsushi Morita
Afbeeldingscredits: Atsushi Morita
Projectteamleden: Atsushi Morita
Projectnaam: Origami Shikki
Projectklant: Atsushi Morita


Origami Shikki IMG #2
Origami Shikki IMG #3
Origami Shikki IMG #4
Origami Shikki IMG #5
Origami Shikki IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp