Dialogische Relatie Gevangen in Glas

Keiji Ishikawa's Glaswerk Verbeeldt Levensverhalen

De Japanse ontwerper Keiji Ishikawa heeft een unieke serie glaswerk ontworpen die de essentie van het leven viert door middel van dialogische scènes. Zijn inspiratiebron en techniek onderscheiden zich in de wereld van tafelgerei.

De inspiratie voor Keiji Ishikawa's geslepen glaswerk komt voort uit het verlangen om betekenisvolle momenten in het leven te vangen en te vieren. Ishikawa streeft ernaar om met zijn ontwerpen herinneringen aan het verleden te koesteren, het heden te waarderen en te inspireren tot dromen over een hoopvolle toekomst. De ontwerper gebruikt dialogen uit verschillende scènes om een samenhangend verhaal te vertellen, wat zijn werk uniek maakt.

De dialogische scènes tonen een paar konijnen die verschillende emoties uitdrukken, met een herhaald patroon van uniforme en stabiele expressies. De figuren rond de mond van het glas tonen natuurlijke veranderingen die het verhaal ontvouwen, waardoor de gebruiker kan reflecteren op persoonlijke ervaringen en vooruitzichten. Dit symboliseert de vreugde van het realiseren van een verenigd zelf door dialogische relaties met anderen.

Het dubbelwandige glaswerk wordt met de hand geslepen en gepolijst met behulp van de Japanse Kiriko-techniek voor geslepen glas. Deze techniek vereist uiterste precisie en vakmanschap, wat elk stuk tot een kunstwerk op zich maakt. De technische specificaties van de producten zijn zorgvuldig vastgelegd, met afmetingen die variëren van wijnglazen tot sakekopjes en borden.

De interactie met het glaswerk is bijzonder door de brede V-snede van de patronen. Vanuit verschillende hoeken verandert het ontwerp en schijnt het door, zoals te zien is in de hoofdafbeelding. Bovendien kan door van bovenaf naar de borden te kijken, de voortgang van het verhaal worden gevolgd door de variaties van de figuren. Het ontwerp is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook aangenaam om aan te raken en schokbestendig door de ondiepe diepte van de sneden.

Het project, gestart in maart 2023 in Tokushima, Japan, en voltooid in januari 2024, is het resultaat van uitgebreid onderzoek en creatieve uitdagingen. De keuze voor een eenvoudig en abstract ontwerp zoals een konijn voor de paarfiguren en de verschillende emotionele expressies zijn tot stand gekomen door veelvuldig overleg en dankzij waardevolle adviezen, met name van mevrouw Risako Ishikawa.

Het geslepen glaswerk van Ishikawa nodigt uit tot creatief denken door verschillende verhalen op te roepen, zoals persoonlijke ervaringen, dankbaarheid voor het heden en verwachtingen voor de toekomst. Het ontwerp, dat verschillende emoties van konijnachtige figuren uitbeeldt, creëert een dialogische scène. De emotionele expressies van de figuren worden herhaaldelijk gepresenteerd, met variaties bij de mond om het verhaal te ontwikkelen. Dit ontwerp moedigt mensen aan om na te denken over hun verleden en toekomst, terwijl het de betekenis van dialogische relaties benadrukt.

Deze unieke serie glaswerk is bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Bak- en Tafelgerei, Drinkgerei en Kookgerei Ontwerp in 2024. De prestigieuze prijs is een erkenning voor uitmuntende en creatief vernuftige ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Ze worden gewaardeerd voor het incorporeren van de beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en dragen bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Keiji Ishikawa
Afbeeldingscredits: Video Credits: To make the story development of the scenes where the pair of characters express their emotions more straightforward to understand, we show the scenes changing as we rotate the glass in a video.
Projectteamleden: Keiji Ishikawa
Projectnaam: Dialogical Relationship
Projectklant: KJ studio


Dialogical Relationship IMG #2
Dialogical Relationship IMG #3
Dialogical Relationship IMG #4
Dialogical Relationship IMG #5
Dialogical Relationship IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp