De Heruitvinding van Nambu Tetsubin

De Swallow Pot: Een Moderne Twist op Traditioneel Gietijzer

In een wereld die voortdurend verandert, blijft de kunst van het vakmanschap evolueren. Akira Kikuchi's Swallow Pot, een moderne herinterpretatie van de traditionele Nambu Tetsubin, is een perfect voorbeeld van deze evolutie, waarbij traditie en innovatie samenkomen.

De Nambu Tetsubin, een eeuwenoud Japans gietijzeren theepot, is herontworpen voor de hedendaagse levensstijl. De Swallow Pot, ontworpen door Akira Kikuchi, is een antwoord op de behoeften van kleinere, moderne huishoudens. De pot combineert traditioneel vakmanschap met een strak en functioneel ontwerp, waardoor het een uniek stuk is dat zowel esthetisch als praktisch is.

De inspiratie voor de Swallow Pot kwam voort uit de veranderde wereld door de Covid-19 pandemie, die ons dwong om onze dagelijkse routines te heroverwegen. Mensen zochten naar manieren om mindfulness en spiritualiteit in hun leven te integreren, waarbij de traditionele Nambu Tetsubin opnieuw aandacht kreeg als een instrument voor dergelijke activiteiten. Kikuchi zag de noodzaak om deze traditionele theepot aan te passen aan de moderne tijd, zonder de kwaliteit en identiteit van het erfgoed te verliezen.

De Swallow Pot onderscheidt zich door zijn compacte formaat, waardoor hij perfect is voor kleinere huishoudens. De traditionele ronde vorm is vervangen door een vierkante vorm, waardoor water niet op de bodem blijft staan. De beweegbare ronde handgreep is vervangen door een vaste, rechte handgreep, waardoor de pot gemakkelijk te hanteren is. Deze ontwerpkeuzes maken de Swallow Pot niet alleen gebruiksvriendelijker, maar geven het ook een moderne uitstraling die past bij hedendaagse interieurs.

Het productieproces van de Swallow Pot blijft trouw aan de traditionele Kamayaki-methode, waarbij een oxidelaag op het ijzeren oppervlak wordt gevormd om roesten te voorkomen. Dit stelt de theepot in staat om ijzer aan het water af te geven, wat bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen. Bovendien werkt Oitomi samen met de Kinki Universiteit om de CO2-uitstoot tijdens de productie te verminderen door over te schakelen op bio-coke, gemaakt van appelresten, als koolstofneutraal materiaal.

De Swallow Pot is niet alleen een theepot, maar functioneert ook als een waterkoker. De platte bodem zorgt voor stabiliteit op het fornuis of andere vlakke oppervlakken. De houten knop op het deksel maakt het gemakkelijk om het deksel op te tillen zonder het hete ijzeren oppervlak aan te raken. Dit ontwerp, dat de beperkingen van geëmailleerde Tetsubin-theepotten overwint, biedt een nieuwe kijk op de traditionele Nambu ijzerwaren en past perfect in het moderne huishouden.

De Swallow Pot van Akira Kikuchi, bekroond met de Zilveren A' Design Award, is een bewijs van uitmuntendheid in design en innovatie. Het is een eerbetoon aan het vakmanschap dat al 400 jaar wordt gekoesterd en tegelijkertijd een stap voorwaarts naar de toekomst van traditionele Japanse ijzerwaren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Akira Kikuchi
Afbeeldingscredits: Akira Kikuchi
Projectteamleden: Producer & Art Director: Kaito Kikuchi of Nambu Ironware Studio Oitomi Collaborative production partner: Marusan Shikki Hidehira-nuri lacquerware manufacture
Projectnaam: Two-in-one Nambu Ironware Swallow Pot
Projectklant: Nambu Ironware Studio Oitomi


Two-in-one Nambu Ironware Swallow Pot IMG #2
Two-in-one Nambu Ironware Swallow Pot IMG #3
Two-in-one Nambu Ironware Swallow Pot IMG #4
Two-in-one Nambu Ironware Swallow Pot IMG #5
Two-in-one Nambu Ironware Swallow Pot IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp