Harmonieus Wonen: De Natuur als Binnenhuisarchitect

Flowing Nature: Een Revolutie in Residentieel Interieurontwerp

De Taiwanese ontwerper Liao Zhe-wei brengt met 'Flowing Nature' een ode aan de natuur binnen de muren van het huis. Dit project, bekroond met een Bronzen A' Design Award, herdefinieert de relatie tussen binnen- en buitenruimtes.

In het hart van Taipei heeft Liao Zhe-wei een woonruimte gecreëerd die de grenzen tussen binnen en buiten doet vervagen. Geïnspireerd door de Taoïstische filosofie van Laozi, waarbij 'niets' en 'iets' in wederzijdse afhankelijkheid bestaan, is 'Flowing Nature' een pleidooi voor een interieurontwerp dat naadloos aansluit op de externe omgeving. Het ontwerp streeft ernaar de bewoner niet te isoleren in een wereld van beton, maar een ruimte te bieden waarin men één wordt met de natuur.

De innovatie van Zhe-wei ligt in het ontwerp van schuivende trappen die volledig in een schoenenkast kunnen worden verborgen, waardoor de beperkte ruimte van 27 vierkante meter een bron van verbeelding wordt. Het interieurontwerp dient niet alleen als een functionele habitat, maar ook als een toevluchtsoord om van de natuur te genieten. Door het gebruik van natuurlijke materialen en het creëren van tussenruimtes, worden de grenzen tussen binnen en buiten opgeheven, wat resulteert in een coëxistentie met de natuurlijke omgeving.

De realisatie van dit project is een toonbeeld van ecologisch ontwerp, waarbij lage-energieverbruikende materialen en technologieën zijn geïntegreerd. Met 210 geplante plantensoorten, waaronder 32 bomen en 496 struiken, vormen de binnen- en buitenruimtes een onderling afhankelijke ecologische cirkel. Dit draagt bij aan een groene bedekkingsratio van 45% en een jaarlijkse koolstofbinding van bijna 220 kg.

Het project, gestart in maart 2022 en voltooid in juli 2022, is een voorbeeld van hoe duurzaam ontwerp vanaf de planningsfase tot de uitvoering kan worden geïmplementeerd. Zhe-wei's 'Flowing Nature' is niet alleen een esthetisch meesterwerk, maar ook een praktische oplossing die de kloof tussen mens en natuur overbrugt. Het is een uitnodiging om de stedelijke betonjungle te transformeren in groene heuvels en een leefbare omgeving te behouden voor toekomstige generaties.

Met 'Flowing Nature' heeft Liao Zhe-wei een nieuwe standaard gezet voor residentieel interieurontwerp. Het project illustreert dat een huis meer kan zijn dan een fysieke structuur; het kan een levendige, ademende ruimte zijn die de bewoner verbindt met de natuurlijke wereld. Dit ontwerp, dat de Bronzen A' Design Award in de wacht sleepte, is een bewijs van Zhe-wei's bekwaamheid in het combineren van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie om ons dagelijks leven te verrijken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Liao Zhe-wei
Afbeeldingscredits: Image #1#2#3#4#5:Photographer Lai Sheng-yuan
Projectteamleden: Liao Zhe-wei
Projectnaam: Flowing Nature
Projectklant: Z7 Design


Flowing Nature IMG #2
Flowing Nature IMG #3
Flowing Nature IMG #4
Flowing Nature IMG #5
Flowing Nature IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp