Gift: Een Meesterwerk van Licht en Ruimte

Yi Sheng Changs Residentiële Ontwerp Verenigt Traditie met Moderniteit

In de zoektocht naar een harmonieuze balans tussen licht, ruimte en functionaliteit, heeft ontwerper Yi Sheng Chang een residentieel project gecreëerd dat de grenzen van traditioneel en modern design doet vervagen.

De uitdaging om een woning te transformeren in een plek waar licht en ruimte de hoofdrol spelen, werd door Yi Sheng Chang met beide handen aangegrepen. Door het slopen van een muur tussen twee kamers ontstond er meer lichtinval en werd een TV-wand geplaatst om de openbare en privéruimtes te scheiden zonder dat de ruimte gefragmenteerd aanvoelde. Het resultaat is een lange woonkamer die baadt in het zonlicht en waar de natuurlijke omgeving binnenkomt via een groot terrasraam.

De inspiratie voor het ontwerp komt voort uit de voorliefde van de klant voor vintage Taiwanese en klassieke Japanse stijlen. Chang koos ervoor om niet te overweldigen met designelementen, maar streefde naar een tijdloze uitstraling. De basis kleurenschema's zijn zodanig gekozen dat ze de aandacht vestigen op het meubilair en de details ervan.

Wat dit project onderscheidt, is de collectie van de klant van Taiwanesque ruw hout en rotan meubels, gecombineerd met het werk van innovatieve lokale meubelmakers. Deze ambachtslieden werden uitgenodigd om ter plaatse te werken, zodat objecten en ruimte perfect op elkaar afgestemd zijn. Hout en aardse kleuren creëren een gezellige sfeer, terwijl de afgeronde randen aan het plafond zorgen voor een ruimtelijke continuïteit. De TV-wand verdeelt de ruimte in openbare en privégedeeltes, waarbij het openbare deel lichtdoorstroomd en open is met een raam van vloer tot plafond en uitzicht op het terras.

De open indeling is ideaal voor eenpersoonshuishoudens, met ruimtes die meerdere functies bieden. De ruimte oogt uitgestrekt door de duidelijke scheiding tussen openbare en privésecties. Het raam van vloer tot plafond is ontworpen om de ruimte visueel te vergroten en het groen en zonlicht van het terras naar binnen te halen. Achter de sofa is een ruimte met zachte matten gecreëerd waar men kan ontspannen. Stoffen gordijnen zijn vervangen door grijsblauwe honingraat schaduwdoeken om een eenvoudige, rustieke uitstraling te geven en ruimtelijke lagen aan de kamer toe te voegen.

Met een oppervlakte van 66 vierkante meter biedt het ontwerp een ruime en multifunctionele leefomgeving. Het project, dat begon in oktober 2020 en voltooid werd in januari 2021 in Hsinchu, is een eerbetoon aan de Taiwanese houtbewerkingstraditie. De voorhal screen, gemaakt uit een heel blok ruw hout, en de met de hand gemaakte meubels uit het koloniale tijdperk, zoals de drie-deurs rotankast en de uitgeholde houten grille, zijn slechts enkele voorbeelden van de culturele elementen die in het ontwerp zijn verwerkt.

Het project, bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2024, is een toonbeeld van creatieve vindingrijkheid en vakmanschap. Het is een bewijs van Changs vermogen om traditionele ambacht te combineren met hedendaags design, waardoor een ruimte ontstaat die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook functioneel en in lijn met de levensstijl van de bewoner.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yi Sheng Chang
Afbeeldingscredits: Hozo Interior Design
Projectteamleden: Yi Sheng Chang
Projectnaam: Gift
Projectklant: Hozo Interior Design


Gift IMG #2
Gift IMG #3
Gift IMG #4
Gift IMG #5
Gift IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp