Limassol VI: Innovatie in Bioklimatische Architectuur

Residentie Limassol VI: Een Toonbeeld van Duurzaam Design

In de bruisende stad Limassol verrijst een residentie die rust en modernisme uitstraalt, ontworpen door Vassiliades Architects. Deze woning is een perfect voorbeeld van hoe innovatieve architectuur en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.

De uitdaging van het ontwerpen in een stedelijke omgeving heeft Vassiliades Architects geïnspireerd tot het creëren van een nZEB (Nearly Zero Energy Building) woning die zich niet alleen kenmerkt door haar bioklimatische eigenschappen, maar ook door een opvallende esthetiek. De woning, open naar het zuiden en met een prachtig uitzicht, benut de omgevingscondities optimaal voor thermisch comfort. Het ontwerp, met een kenmerkende witte "Z"-vorm, integreert op slimme wijze de parkeerplaats met het hoofdvolume van het gebouw.

De constructie van deze woning is gerealiseerd met gewapend beton en is volledig thermisch geïsoleerd. Met een totale oppervlakte van 204 m² voldoet het gebouw aan de strengste anti-seismische normen, vastgelegd in de Eurocodes. Deze technische specificaties garanderen niet alleen veiligheid maar ook een hoge energie-efficiëntie en comfort voor de bewoners.

Het ontwerp van de woning in Limassol is een toonbeeld van moderne minimalistische stijl, waarbij gebruik wordt gemaakt van zichtbaar beton, houten oppervlakken en een neutraal kleurenpalet. De grote ramen zorgen voor natuurlijk licht en een naadloze verbinding met de buitenruimte. De indeling van het huis scheidt de gemeenschappelijke en privéruimtes en waarborgt privacy vanaf de straatkant.

De bioklimatische strategieën, zoals natuurlijke ventilatie en thermische isolatie, worden gecombineerd met hoogwaardige HVAC-systemen en zonnepanelen, wat resulteert in een gebouw met een nul-energiebalans. Het ontwerpteam, bestaande uit architecten van Vassiliades Architects en diverse ingenieurs, heeft een huis gecreëerd dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een voorbeeld van duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Het ontwerpproces van dit project startte in 2019 en werd voltooid in 2022. De onderzoeksmethodologie omvatte een literatuurstudie, locatieanalyse, simulaties, ontwerpiteraties, prototype testing, data-analyse en iteratieve verfijning. Het resultaat is een duurzaam en hoogwaardig gebouw dat zowel energie-efficiënt als comfortabel is voor de bewoners.

De grootste uitdaging bij het realiseren van dit project was het vinden van de optimale balans tussen energie-efficiëntie en bewonerscomfort. Dit vereiste een zorgvuldige afweging van factoren zoals zonlicht, natuurlijke ventilatie, isolatie en materiaalkeuzes. Het integreren van bioklimatische principes in het ontwerp was een complexe uitdaging die een diepgaand begrip van milieuomstandigheden en hun impact op de prestaties van het gebouw vereiste.

Deze residentie in Limassol is bekroond met de Iron A' Design Award in 2024, een erkenning voor goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. De prijs is een bevestiging van de integratie van beste praktijken in de industrie en bekwame technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Vassiliades Architects
Afbeeldingscredits: Images 1-5: Photographer Giorgos Charalambous
Projectteamleden: Architects: Vassiliades Architects (George Vassiliades, Stalli Talea, Constantinos Vassiliades) Structural Engineer: Kolonias Civil LLC Electrical Engineer: P&E Consulting Engineers LTD Mechanical Engineer: Elmec Consulting Engineers Construction: George Trattos
Projectnaam: Residence in Limassol
Projectklant: Vassiliades Architects


Residence in Limassol IMG #2
Residence in Limassol IMG #3
Residence in Limassol IMG #4
Residence in Limassol IMG #5
Residence in Limassol IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp