Architectonisch Meesterwerk: The Sliced

Yukihiro Nakagawa's visie op compact en ecologisch wonen

In het hart van Bizen City, Japan, onthult architect Yukihiro Nakagawa een innovatief woonconcept genaamd 'The Sliced'. Dit project valt op door zijn unieke vormgeving en slimme integratie met de natuurlijke omgeving.

De uitdaging was om een compact huis te ontwerpen dat geen ruimte verspilt, maar juist de leef- en opbergruimte maximaliseert. Nakagawa's oplossing was een woonkamer die centraal staat in het huis, direct zichtbaar bij binnenkomst. Deze strategische plaatsing bevordert familie-interactie, aangezien men niet naar de privévertrekken kan zonder door de gemeenschappelijke ruimte te gaan. De directe verbinding met de eetkamer, keuken en badkamer versterkt dit concept.

De realisatie van 'The Sliced' vereiste bijzondere aandacht voor de constructieve sterkte, vooral omdat Japan een seismisch actief gebied is. Door de eerste verdieping onder twee hoeken te snijden en extra houten verstevigingen aan te brengen, is een balans gevonden tussen esthetiek en robuustheid. Dit resulteert in een veilige en toch visueel aantrekkelijke leefomgeving.

Met een totale oppervlakte van 100.74 vierkante meter op een perceel van 198.61 vierkante meter, toont 'The Sliced' aan dat efficiënt ruimtegebruik niet ten koste hoeft te gaan van comfort en stijl. De houten structuur van het huis en de zorgvuldig geplaatste ramen, die uitzicht bieden op de seizoensveranderingen in de natuur, dragen bij aan de ecologische voetafdruk van het ontwerp.

De uitdagingen bij het ontwerpen van 'The Sliced' waren niet alleen constructief van aard. Het budget vereiste creatieve oplossingen, zoals het gebruik van gevelbekleding op minder zichtbare delen van het exterieur, terwijl de zichtbare delen werden afgewerkt met mortel. Ook het kleurenschema is zorgvuldig gekozen om harmonie met de natuurlijke omgeving te waarborgen en tegelijkertijd privacy te bieden.

De erkenning voor Nakagawa's werk kwam met het winnen van de Iron A' Design Award in 2024, een bevestiging van het innovatieve karakter en de praktische toepasbaarheid van 'The Sliced'. Deze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die niet alleen voldoen aan professionele en industriële eisen, maar ook bijdragen aan een betere wereld door hun doordachte en duurzame ontwerp.

Fotograaf Senichiro Nogami verdient lof voor het vastleggen van de essentie van 'The Sliced' in beeld, waardoor de architectuur tot leven komt en de dialoog met de omgeving wordt geaccentueerd. Het is een project dat de kracht van innovatie in de architectuur toont en een inspiratiebron vormt voor toekomstige duurzame woonconcepten.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yukihiro Nakagawa
Afbeeldingscredits: Photographer Senichiro Nogami
Projectteamleden: Yukihiro Nakagawa
Projectnaam: The Sliced
Projectklant: MASTER CRAFT Co.Ltd


The Sliced IMG #2
The Sliced IMG #3
The Sliced IMG #4
The Sliced IMG #5
The Sliced IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp