Shade: Een Architectonisch Meesterwerk van Satoshi Fujinaka

Japanse Woninginnovatie: Harmonie tussen Ruimte en Natuur

In het hart van een traditionele Japanse woonwijk onthult architect Satoshi Fujinaka een baanbrekend ontwerp genaamd 'Shade', waarin de beperkingen van een dichtbebouwde omgeving worden omgezet in een unieke woonervaring die de natuur dichter bij huis brengt.

Geconfronteerd met de uitdaging om privacy en openheid te balanceren op een compact perceel, heeft Fujinaka een architecturale oplossing gecreëerd die zowel innovatief als respectvol is voor zijn omgeving. Door strategisch geplaatste muren en dakvormen ontstaat een spel van licht en schaduw, wat de bewoners een gevoel van verbondenheid met de lucht geeft, ondanks de nabijheid van de buren.

De woning, genesteld op een verhoogd terrein, maakt gebruik van het natuurlijke niveauverschil om een deel van het huis ondergronds te plaatsen. Deze aanpak zorgt niet alleen voor een subtielere aanwezigheid in het straatbeeld, maar draagt ook bij aan een efficiënter ruimtegebruik en een betere klimaatbeheersing binnenin.

Het interieur van 'Shade' is een toonbeeld van ruimtelijke dynamiek. De eetkamer, een meter lager dan de entree, creëert een intieme sfeer, terwijl de woonkamer, een meter hoger, verrast met een hoog plafond en grote ramen die de hemel omlijsten. Deze doordachte variatie in ruimtehoogtes leidt de blik van de bewoner op natuurlijke wijze naar de hemel, een constant veranderend kunstwerk op zich.

De constructie van 'Shade' combineert moderne technieken met traditionele Japanse bouwmethoden. Het gebruik van een houten raamwerk, gebaseerd op een 910mm x 910mm raster, maakt de structuur niet alleen visueel begrijpelijk, maar vereenvoudigt ook het kostenbeheer en de bouwlogistiek.

De interactie tussen het huis en zijn omgeving is een kernaspect van Fujinaka's ontwerpfilosofie. 'Shade' is een antwoord op de behoefte aan persoonlijke ruimte in een dichtbevolkte wijk en een streven naar een duurzamere levensstijl in het licht van klimaatverandering.

De realisatie van 'Shade' was een proces van zorgvuldige planning en onderzoek, waarbij de natuurlijke omstandigheden optimaal werden benut binnen de beperkingen van budget en beschikbare ruimte. Het resultaat is een woning die niet alleen de levenskwaliteit van de bewoners verhoogt, maar ook een bron van inspiratie vormt voor toekomstige architectuur.

Met de toekenning van de Bronzen A' Design Award in 2024, wordt 'Shade' erkend als een voorbeeld van uitmuntendheid in architectuur, waarbij kunst, wetenschap, ontwerp en technologie samenkomen om een betere leefomgeving te creëren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: SATOSHI FUJINAKA
Afbeeldingscredits: Photo:Kenji Masunaga
Projectteamleden: SATOSHI FUJINAKA
Projectnaam: Shade
Projectklant: Satoshi Fujinaka


Shade IMG #2
Shade IMG #3
Shade IMG #4
Shade IMG #5
Shade IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp