D525 Barcelona: Duurzaam Herontwerp van het Hoofdkantoor van Naturgy

Een Icoon van Duurzaamheid en Innovatie

Het hoofdkantoor van Naturgy in Barcelona, ontworpen door Sanzpont Arquitectura, is een opvallend voorbeeld van duurzame renovatie en innovatief design. Het gebouw, eigendom van Inmobiliaria Colonial, is getransformeerd om de impact op het milieu te verminderen en een betere toekomst te creëren. Geïnspireerd door de vloeiende vormen van de natuur, breekt het ontwerp met traditionele rigide lijnen en wordt het gebouw gezien als een puur en iconisch element.

Het project omvatte de renovatie van een bestaand gebouw met als doel de milieu-impact te verminderen en de levensduur te verlengen. Het gebouw is gebouwd met materialen die het milieu respecteren en voldoet aan de vereisten voor LEED Gold-certificering. Het herontwerp omvatte ook de integratie van innovatieve technologieën om duurzaamheid te bevorderen.

Een opvallend kenmerk van het gebouw is de hoofdgevel, die bestaat uit grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten. Deze ramen zijn voorzien van unieke fotokatalytische krion 3D-modules, die de lucht kunnen zuiveren dankzij hun fotokatalytisch materiaal. Daarnaast is de zuidgevel uitgerust met fotovoltaïsche lamellen die bescherming bieden tegen de zon en tegelijkertijd voldoende schone energie genereren om 1562 lichten gedurende 4 uur per dag gedurende 35 jaar van stroom te voorzien en de uitstoot van 196 ton CO2 te vermijden.

Het gebouw heeft een oppervlakte van 7000 vierkante meter en telt 10 verdiepingen met kantoor- en netwerkruimtes. Alle verdiepingen hebben uitzicht op de daktuin op niveau 1, die een groot deel van het gebouw beslaat. Deze groene ruimte is ontworpen als een natuurlijke omgeving en bevat inheemse plantensoorten met een laag verbruik. Dit draagt niet alleen bij aan een betere isolatie, maar helpt ook het microklimaat te verbeteren en het hitte-eiland-effect te verminderen.

Het nieuwe hoofdkantoor van Naturgy symboliseert de transformatie van het bedrijf naar meer duurzame, flexibele en samenwerkende werkomgevingen. Het biedt ruimte aan de corporate services van het bedrijf en is ontworpen volgens het open space-principe, met flexibele en verbonden ruimtes. De technologie in het gebouw maakt volledige mobiliteit van medewerkers mogelijk en de nieuwe ruimtes zijn volledig papierloos, in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

Het project is gestart in januari 2020 en werd voltooid in maart 2021. Het bevindt zich op Diagonal 525 in Barcelona, Spanje. Het ontwerp is tot stand gekomen door gebruik te maken van de nieuwste BIM-technologie in de cloud, waardoor virtuele modellen van architectuur, engineering en interieurontwerp konden worden geïntegreerd.

Het herontwerp van het hoofdkantoor van Naturgy in Barcelona heeft internationale erkenning gekregen en is bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur. Dit prestigieuze ontwerpwedstrijd beloont buitengewone expertise, innovatie en artistiek talent. Het gebouw wordt geprezen om zijn technische kenmerken, artistieke vaardigheid en uitmuntendheid.

Het herontwerp van het hoofdkantoor van Naturgy in Barcelona, uitgevoerd door Sanzpont Arquitectura, is een inspirerend voorbeeld van duurzaamheid en innovatie. Het gebouw toont aan dat het mogelijk is om bestaande structuren te transformeren en te verduurzamen, waardoor een positieve impact op het milieu wordt gecreëerd en een betere toekomst wordt gerealiseerd.

Afbeeldingscredits: Sergio Sanz (met dank aan Sanzpont), David Cardelús (met dank aan Naturgy) & Dani Rovira (met dank aan Colonial)

Intellectueel eigendomsbericht: Het auteursrecht behoort toe aan Sanzpont Arquitectura


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: sanzpont [arquitectura]
Afbeeldingscredits: Sergio Sanz (Courtesy of Sanzpont), David Cardelús (Courtesy of Naturgy) & Dani Rovira (Courtesy of Colonial)
Projectteamleden: Sergio Sanz, Victor Sanz, Oriol Vidal, Xevi Prat, Carles Campanyà, Guillem Armengol
Projectnaam: D525 Barcelona
Projectklant: sanzpont [arquitectura]


D525 Barcelona IMG #2
D525 Barcelona IMG #3
D525 Barcelona IMG #4
D525 Barcelona IMG #5
D525 Barcelona IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp