Green Funeral Ceremony Center: Een Plek om het Leven te Vieren

Een Uniek en Milieuvriendelijk Ontwerp door Or Man Lai

Met het oog op het samenbrengen van mensen tijdens een milieuvriendelijke, moderne begrafenis met gerecyclede materialen, kunnen bezoekers in het Green Funeral Ceremony Center sociale verbondenheid en heling ervaren. Het centrum, genaamd Gather, legt de nadruk op de essentie van een begrafenis: het herdenken van voorouders. Gather biedt de mogelijkheid om elementen van milieubescherming toe te voegen aan de gebeurtenissen. Het viert de mensheid door gebruik te maken van lichamen die ooit belangrijk waren in het leven en ze essentieel te maken in de dood, door de overledenen te verzamelen en ze een fysieke vorm te geven. Het gebouw zelf is ontworpen om beweging te bevorderen.

Het Green Funeral Ceremony Center met het thema Gather brengt de boodschap van verbinding, samenkomen en menselijkheid over. De drie stadia van menselijke interactie worden weergegeven in het gebouw en de as-tuin op het dak, die bedoeld is om saamhorigheid te bevorderen en het verdriet en de rouw die kenmerkend zijn voor traditionele Chinese begrafenissen te verminderen. De bouwmaterialen en de structuur van het centrum bestaan uit menselijke as en beton, samengevoegd in de vorm van twee menselijke handen die elkaar ontmoeten. Dit symboliseert dat mensen een gemeenschappelijk punt kunnen vinden en begrijpen dat een begrafenis een moment is om samen te komen.

Het Green Funeral Ceremony Center is uniek in het gebruik van gerecyclede materialen voor het interieur. De focus ligt op het benadrukken van de aarde, zowel van binnen als van buiten. Het meest innovatieve bouwmateriaal dat is gebruikt, is menselijke as. Het gebouw maakt menselijke lichamen nuttig in de dood, net zoals ze dat waren in het leven, en creëert zo een sterke basis met een minimale inzet van niet-hernieuwbare hulpbronnen. De tuin op het dak biedt de gasten elementen van de natuur en de bomen buiten zorgen voor natuurlijke schaduw voor hun comfort.

Het hele gebouw is verdeeld in drie delen: het vertrek, het samenkomen en de verbinding. De expositieruimte stelt de familie en gasten in staat om de overledene in het begin van de ceremonie te zien, om de verbondenheid te versterken. Vervolgens kan iedereen samenkomen in de openbare atriumruimte om uit te rusten en te reflecteren. Met de steun van de familie en gasten kunnen de zon en de schaduw van de bomen de geest en het lichaam kalmeren. Ten slotte gaat iedereen door het plein, waar de ziel wordt verbonden, om de laatste warme begrafenis- en meditatieruimte te bereiken en het keerpunt in het leven met vergeving onder ogen te zien.

Het Green Funeral Ceremony Center is gelegen aan Tai Mong Tsai Road, Sai Kung, Hong Kong. Het project is gerealiseerd op het resterende gedeelte van sectie B van perceel nr. 333.

Als onderdeel van het onderzoek voor dit ontwerp heeft de ontwerper zich gericht op het samenbrengen van mensen om het leven te vieren. Het resultaat is een milieuvriendelijk begrafeniscentrum met gerecyclede materialen en een gastvrije ruimte waar bezoekers een unieke ervaring van sociale verbondenheid en heling kunnen hebben. De ontwerper heeft zich gericht op de essentie van een begrafenis, namelijk het eren van voorouders, en moderne begrafenisvoorzieningen de mogelijkheid gegeven om elementen van milieubescherming toe te voegen. Er is ook gebruik gemaakt van een mengsel van as en beton dat milieuvriendelijk is en het gebruik van hulpbronnen vermindert.

Tijdens dit architectonische project was een van de grootste uitdagingen om om te gaan met de complexe aard van de dood en begrafenissen, die geassocieerd worden met verdriet en negativiteit. Sage Funeral Services Ltd. streeft er altijd naar om een op maat gemaakte, hoogwaardige begrafeniservaring te bieden, maar Aziatische ouderen en traditionalisten accepteren mogelijk geen groene begrafenis. De ontwerper is er echter van overtuigd dat het thema gemeenschapszin zal bevorderen en een veilige ruimte zal bieden om te rouwen en te helen.

Het Green Funeral Ceremony Center, met het thema Gather, brengt een boodschap van eenheid, samenkomen en menselijkheid over. Het is een uniek ontwerp dat de traditionele Chinese begrafenissfeer verlicht en een milieuvriendelijke benadering biedt. Het gebruik van gerecyclede materialen en de nadruk op verbondenheid maken dit ontwerp een voorbeeld van innovatie en respect voor het milieu.

Afbeeldingscredits:

#1: Or Man Lai, Green Funeral Ceremony Center, 2019.

#2: Or Man Lai, Green Funeral Ceremony Center, 2019.

#3: Or Man Lai, Green Funeral Ceremony Center, 2019.

#4: Or Man Lai, Green Funeral Ceremony Center, 2019.

#5: Or Man Lai, Green Funeral Ceremony Center, 2019.

Auteursrecht: Het auteursrecht behoort toe aan Or Man Lai, 2019.

Dit ontwerp heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2020. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die authenticiteit, ervaring en vindingrijkheid uitstralen. Het ontwerp toont sterke technische en creatieve vaardigheden en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Bonz Or Man Lai
Afbeeldingscredits: #1 : Creator Or ManLai, Green Funeral Ceremony Center, 2019. #2 : Creator Or ManLai, Green Funeral Ceremony Center, 2019. #3 : Creator Or ManLai, Green Funeral Ceremony Center, 2019. #4 : Creator Or ManLai, Green Funeral Ceremony Center, 2019. #5 : Creator Or ManLai, Green Funeral Ceremony Center, 2019.
Projectteamleden: Bonz Or Man Lai
Projectnaam: Green Funeral Ceremony Center
Projectklant: Bonz Or Man Lai


Green Funeral Ceremony Center IMG #2
Green Funeral Ceremony Center IMG #3
Green Funeral Ceremony Center IMG #4
Green Funeral Ceremony Center IMG #5
Green Funeral Ceremony Center IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp