Fuwaku: Een Nieuwe Visie op Traditionele Residentiële Architectuur

Shigetaka Mochizuki's Meesterwerk Verenigt Erfgoed en Innovatie

In de serene stad Toyokawa, Aichi, Japan, heeft architect Shigetaka Mochizuki een residentiële creatie gerealiseerd die de grenzen van traditionele architectuur verlegt. Fuwaku, bekroond met de Bronzen A' Design Award, is een toonbeeld van hoe innovatie en erfgoed harmonieus kunnen samenvloeien.

De uitdaging van het project Fuwaku was het verenigen van eeuwenoude ambachtelijke technieken met moderne ontwerppraktijken. Mochizuki's visie was om een woning te creëren die niet alleen de esthetiek van traditionele Japanse architectuur respecteert, maar deze ook naar een nieuw niveau tilt. Het resultaat is een residentie die de stereotiepe opvattingen over traditionele woningen uitdaagt en transformeert.

De uniciteit van Fuwaku ligt in de symbiose tussen het nieuwe gebouw en de bestaande structuren. De diepe dakranden creëren een visuele en functionele verbinding tussen de nieuwe en de hoofdwoning, terwijl ze ook een harmonie met de tuin en de toegangsweg bewerkstelligen. Deze elementen zijn door de overheid aangewezen als Tastbaar Cultureel Erfgoed, waardoor het project een extra dimensie van culturele betekenis krijgt.

De bouwtechnieken die voor Fuwaku zijn gebruikt, zijn een moderne interpretatie van traditionele paleistimmerwerktechnieken. Het lijnenspel en ritme van de dakranden, gecombineerd met de houten roosters die de buitenmuren bedekken, zorgen voor een gevoel van rust en veiligheid. Binnenin vormen de zes lagen roosterwerk een driedimensionale structuur die, in combinatie met de geschilderde muren, de Japanse esthetiek van bruikbaarheidsschoonheid en de charme van houtconstructies tot uitdrukking brengt.

De specificaties van Fuwaku zijn indrukwekkend: een privéwoning op een terrein van bijna 1800 vierkante meter, met een bouwoppervlakte van ongeveer 83 vierkante meter en een totale vloeroppervlakte van ongeveer 65 vierkante meter. De maximale hoogte van het gebouw is bijna 6 meter, met een dakrandhoogte van ongeveer 3,5 meter.

De interactie tussen de bewoners en Fuwaku is zorgvuldig overwogen. De woning is ontworpen om een rustgevende en comfortabele omgeving te bieden, waarbij de bewoners met al hun zintuigen kunnen genieten van de traditionele technieken en vakmanschap. Het project draagt bij aan de revitalisering van de gemeenschap en industrieën door gebruik te maken van lokale producten.

De realisatie van Fuwaku was een proces dat begon in april 2020 en voltooid werd in augustus 2021. Het is een project dat niet alleen de lokale bouwtradities eer aandoet, maar deze ook nieuw leven inblaast voor toekomstige generaties. De erkenning door de A' Design Award onderstreept de creatieve genialiteit en de bijdrage aan levenskwaliteit die Fuwaku belichaamt.

Fotograaf Yasuo Hagiwara heeft de essentie van Fuwaku vastgelegd, waardoor de wereld kan meegenieten van dit architectonische meesterwerk. Met de Bronzen A' Design Award op zak, staat Fuwaku symbool voor de kracht van innovatie binnen de traditie en de ononderbroken overdracht van ambachtelijke vaardigheden.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shigetaka Mohizuki
Afbeeldingscredits: Photographer, Yasuo Hagiwara
Projectteamleden: Shigetaka Mohizuki
Projectnaam: Fuwaku
Projectklant: Mochizuki Corporation


Fuwaku IMG #2
Fuwaku IMG #3
Fuwaku IMG #4
Fuwaku IMG #5
Fuwaku IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp