Huis in Yamate: Een Uniek Ontwerp dat Licht en Wind omarmt

Een Residentieel Huis ontworpen door Tatsuhiro Nishimoto

Inleiding:

Het huis in Yamate, ontworpen door Tatsuhiro Nishimoto, is een adembenemend voorbeeld van architectonische innovatie en harmonie met de omgeving. Geïnspireerd door de zonsopgang in Varanasi, India, is dit huis ontworpen om het licht en de wind te omarmen en een unieke leefruimte te creëren. Met een zorgvuldig ontworpen plattegrond en een onafhankelijk groot dak, biedt dit huis een perfecte balans tussen functionaliteit en esthetiek.

Body:

De locatie van het huis, gelegen in een oude ontwikkelingswijk, bood een uitdaging die Nishimoto op een creatieve manier heeft aangepakt. Het perceel ligt iets hoger dan de omliggende huizen aan de oostkant, waardoor de zonsopgang prachtig de leefruimte kan binnendringen. Het idee om een leefruimte te creëren die gevuld is met dit prachtige licht, werd geboren uit Nishimoto's ervaring in Varanasi, waar hij getuige was van mensen die baden in de Gangesrivier terwijl ze baden voor de zonsopgang.

Om de zonsopgang op de zomer- en winterzonnewende optimaal te benutten, werd een gedetailleerde analyse van de hoek van het zonlicht uitgevoerd. Het resultaat was een vloerplan met glazen wanden die de zonsopgang het gebouw binnenlaten. Om de leefruimte te beschermen tegen de felle zomerzon en regen, werd er een onafhankelijk groot dak ontworpen. Dit dak creëert niet alleen bescherming, maar zorgt er ook voor dat de ruimte open blijft, zodat wind en bewustzijn vrij kunnen circuleren.

De realisatie van het ontwerp vereiste een combinatie van verschillende constructietechnieken. Een nieuw RC-graven garage werd gebouwd aan de oostkant van het perceel, met een stalen frame dat tevens diende als fundering. Het woongedeelte is opgebouwd uit hout en volledig gescheiden van het stalen frame. Deze scheiding zorgt ervoor dat het woongedeelte onafhankelijk is en optimaal gebruik kan maken van de unieke eigenschappen van beide materialen.

Het huis in Yamate is niet alleen functioneel, maar ook esthetisch indrukwekkend. Om de illusie van een groot dak gedragen door vier pilaren te creëren, werden H-vormige stalen balken gebruikt voor de balken die verborgen zijn in het dak. Om te voorkomen dat de kolommen te dik zouden worden, werden er ronde stalen kolommen gebruikt. Deze slimme constructie zorgt voor een stabiele relatie tussen het dak en het onafhankelijke woongedeelte.

Conclusie:

Het huis in Yamate is een meesterwerk van architectonisch ontwerp dat de schoonheid van de natuur omarmt en een unieke leefruimte creëert. Met zijn zorgvuldig ontworpen plattegrond en onafhankelijk grote dak biedt het huis een perfecte balans tussen functionaliteit en esthetiek. Het is een plek waar licht en wind samenkomen en waar bewoners kunnen genieten van een verhoogde kwaliteit van leven. Het huis in Yamate is een ware blikvanger en een inspiratie voor toekomstige ontwerpen.

Afbeelding credits: Kenji Masunaga

Awards en onderscheidingen: Het huis in Yamate is bekroond met de Golden A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan buitengewone ontwerpen die uitblinken in hun creativiteit en impact op de wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Tatsuhiro Nishimoto
Afbeeldingscredits: photo:Kenji Masunaga
Projectteamleden: Toshiro Watanabe
Projectnaam: Yamate
Projectklant: Tatsuhiro Nishimoto


Yamate IMG #2
Yamate IMG #3
Yamate IMG #4
Yamate IMG #5
Yamate IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp