Ideareve Ikegami: Een Muzikale Oase in het Hart van Tokyo

Ontworpen door Ryuichi Sasaki en Takayuki Yagi, deze muziekhal is een symbool van harmonie tussen architectuur en muziek

In het voet van de Ikegami Honmonji tempel, ligt een unieke muzikale faciliteit, Ideareve Ikegami. Ontworpen door Ryuichi Sasaki en Takayuki Yagi, is deze muziekhal een perfecte reflectie van de omliggende heuvelachtige landschap en de muzikale creativiteit die binnen wacht.

De inspiratie voor dit ontwerp komt voornamelijk van de unieke locatie aan de voet van de Ikegami Honmonji tempel en het omringende heuvelachtige landschap. Dit inspireerde de ontwerpers om een bergachtig topografisch effect in het geometrische volume van het gebouw op te nemen.

De opdracht was om een faciliteit te ontwerpen waar bewoners kunnen samenkomen en muziek kunnen studeren in een verscheidenheid aan hybride ruimtes. De versterkte betonnen structuur is ontworpen om een muziekhal, oefenruimtes, geluiddichte residentiële huurunits en een penthouse te huisvesten. De muziekhal en het auditorium bevinden zich op een strategische plaats. Via een vestibule en foyer wordt een circulatiezone gecreëerd die de grenzen tussen de heuvels van het externe landschap en de vibe van creativiteit die binnen wacht, vervaagt.

Het gebouw is een versterkte betonnen structuur. Alle huurwoningen hebben een geluiddichte woonkamer. De foyer wordt omarmd door drie messingkleurige, roestvrijstalen diagonale muren, en het interieur van de hal is ingekapseld in akoestische reflectoren, met grote muren die gezamenlijk een abstracte diagonale vorm vormen.

De uitdaging was om het probleem van het bieden van privacy op te lossen terwijl muziekactiviteiten voor de gemeenschap werden geopend op een historisch en cultureel belangrijke locatie. Dit werd aangepakt door een circulatieruimte te creëren die zowel het interieur als het exterieur doorkruist, terwijl ook een gebouwvorm werd nagestreefd die het muzikale ritme symboliseert.

Ideareve Ikegami is ontworpen in samenwerking met de lokale gemeenschap, waarbij onderzoek en focusgroepen werden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat elk aspect aan de behoeften van de muzikanten voldeed. De ontwerpers wilden de schoonheid van de omliggende heuvels weerspiegelen en creëerden gemeenschappelijke ruimtes voor muzikanten om te verzamelen, te socializen en relaties op te bouwen. Hun doel was om een hub van creativiteit en gemeenschap te creëren, waar muzikanten konden gedijen en groeien.

Dit ontwerp werd bekroond met de Zilveren A' Architecture, Building and Structure Design Award in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie tonen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Ryuichi Sasaki
Afbeeldingscredits: Photo: Takumi Ota Photography
Projectteamleden: Producers/Contractor: Takayuki Yagi/Yagi Komuten
Projectnaam: Ideareve Ikegami
Projectklant: Ryuichi Sasaki


Ideareve Ikegami IMG #2
Ideareve Ikegami IMG #3
Ideareve Ikegami IMG #4
Ideareve Ikegami IMG #5
Ideareve Ikegami IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp