Soundview: Een Innovatief Ontwerp dat Kunst, Architectuur en Technologie Combineert

Een Veerhaven Ontworpen door Shiyan Chen

Inleiding:

Het oude, vervallen maar ongelooflijk levendige en intieme architectuur en straatbeeld van Parijs, zoals beschreven door Emile Zola in zijn boek "De Buik van Parijs", vormt de belangrijkste inspiratie voor dit mixed-use ontwerp. Soundview, ontworpen door Shiyan Chen, combineert een buitenmarkt, een veerhaven en incubatieruimtes voor ondernemers in de restaurantindustrie. Het unieke van dit ontwerp is te vinden in de drie gebouwvolumes die langs de waterkant zijn gegroepeerd, bij een bestaande aanlegsteiger in Soundview. Dit creëert een intieme, semi-afgesloten binnenplaats voor een buitenmarkt en openbare evenementen. De twee doorgangen op de begane grond zorgen voor een goede doorstroming naar de markt en naar de waterkant en de aanlegsteiger voor veervervoer. De grotere bovenste verdiepingen van de drie gebouwen zijn met elkaar verbonden en bieden elk volledig verlichte ruimtes op volle hoogte voor kleine bedrijfsincubatie, kantoren en opslag.

De realisatie van dit ontwerp maakt gebruik van een ruimteframe-structuur die wordt ondersteund door waaiervormige kolommen. Hierdoor kan het complex een intieme, semi-afgesloten buitenruimte bieden voor de markt, terwijl er ook voldoende doorstroming is van de veerboot naar de buurt. Het betekent ook dat de bovenste delen van het gebouw uitkragen.

De begane grond van het complex biedt 600 vierkante meter aan opslagruimte, 380 vierkante meter aan evenementen- en administratieve ruimte, en een wachtruimte van 100 vierkante meter voor de veerboot. De bovenste verdieping beschikt over 4 commerciële incubators met een totale oppervlakte van 475 vierkante meter, 500 vierkante meter aan opslagruimte en een lobby, vergaderruimte en circulatieruimte van 710 vierkante meter.

Dit complex bedient forenzen die de Soundview-veerboot nemen naar hun werkplekken in heel New York City. 's Ochtends wachten ze in de wachtruimte aan het oostelijke uiteinde van het complex op de veerboot. Na een dag werken lopen ze vanaf de veerbootsteiger door een buitenplaats naar de markt aan het water, waar lokale producten en creatieve producten worden aangeboden die zijn ontwikkeld door de voedselincubators die zich op de bovenste verdieping van het gebouw bevinden. Na het winkelen op de markt, waarbij ze de incubators ondersteunen, lopen ze door de onderdoorgang aan het westelijke uiteinde van het complex naar hun huizen of lokale openbaar vervoer in de omgeving.

Het ontwerp van Soundview werd bedacht in het najaar van 2017 voor een locatie in Soundview, Bronx in New York City. Het onderzoek achter dit ontwerp richtte zich op het creëren van een gevoel van intimiteit en spontaniteit van informele markten in een dicht stedelijk weefsel. De ontwerper bestudeerde Emile Zola's realistische roman "De Buik van Parijs" als voorbeeld en selecteerde meerdere materialen voor een panelensysteem om de variëteit aan materialen en historische patina van de gebouwen die door Zola werden beschreven, na te bootsen.

De belangrijkste uitdaging van dit ontwerp was het incorporeren van de verscheidenheid aan programma's in één complex dat ook gebruik maakt van de waterkantlocatie voor zowel ruimtelijke als schilderachtige waarden. Het marktgedeelte van het programma vraagt om een vloeiende verbinding tussen de binnen- en buitenruimtes, die ook dient als de transitfunctie van de veerhaven. Een andere ontwerpuitdaging is de omkering van de traditionele binnen- en buitenruimtelijke kwaliteiten, waarbij de buitenruimte intiem is en de binnenruimte open en ruimtelijk.

Soundview is een innovatief ontwerp dat kunst, architectuur en technologie combineert. Het biedt een unieke ruimte voor een buitenmarkt, een veerhaven en incubatieruimtes voor ondernemers in de restaurantindustrie. Het ontwerp is geïnspireerd op de levendige architectuur van Parijs en biedt een intieme en functionele ruimte voor forenzen en lokale bewoners. Soundview is een ware blikvanger en een voorbeeld van creativiteit en inventiviteit in de moderne stedelijke omgeving.

Dit ontwerp heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Het ontwerp wordt geprezen om het gebruik van beste praktijken op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Shiyan Chen
Afbeeldingscredits: Shiyan Chen
Projectteamleden: Shiyan Chen
Projectnaam: Soundview Ferry Terminal
Projectklant: Shiyan Chen


Soundview Ferry Terminal IMG #2
Soundview Ferry Terminal IMG #3
Soundview Ferry Terminal IMG #4
Soundview Ferry Terminal IMG #5
Soundview Ferry Terminal IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp