UNASUR: Een Iconisch Ontwerp dat Symbool Staat voor Vrijheid

Een Meesterwerk van Diego Guayasamin

Inleiding

Het UNASUR-project, ontworpen door Diego Guayasamin, is een indrukwekkend architectonisch meesterwerk dat de aandacht trekt met zijn unieke vorm en betekenis. Gelegen in Quito, Ecuador, is dit ontwerp een symbool van vrijheid en een samensmelting van kunst, architectuur en technologie. Laten we eens kijken naar de bijzondere kenmerken en het ontstaan van dit opmerkelijke gebouw.

De inspiratie voor het UNASUR-ontwerp komt voort uit de locatie zelf. Het gebouw is ontworpen als een volume dat wordt ontwikkeld door drie denkbeeldige assen. De noord-zuidas is gericht op La Mitad del Mundo en de combinatie van deze assen resulteert in een hoek van 47 graden, die overeenkomt met de maximale noordelijke (23,5 graden) en zuidelijke (23,5 graden) declinatie van de zon in relatie tot de evenaar. De overige architectonische benadering is geïntegreerd in de oost-westas.

Het UNASUR-gebouw onderscheidt zich door zijn ruimtelijkheid, techniek en programma. Guayasamin heeft niet alleen het ontwerp van het gebouw op zich genomen, maar ook het interieurontwerp en het landschapsontwerp. Het gebruik van dubbel geïsoleerd donker glas creëert contrasten tussen exterieur en interieur, dag en nacht, transparantie en ondoorzichtigheid. De tectoniek van het gebouw is zorgvuldig geanalyseerd om te voldoen aan de normen en protocollen van 12 Latijns-Amerikaanse landen.

Wat dit ontwerp echt uniek maakt, is het gebruik van duurzame technologieën en strategieën. Het UNASUR-gebouw is ontworpen met het oog op biophilic design en energie-efficiëntie. Het maakt gebruik van duurzame materialen, wateropvangsystemen, energiezuinige verlichting, natuurlijke ventilatie en een dubbele gevel met dubbel glas. Dit alles draagt bij aan het verminderen van de ecologische voetafdruk van het gebouw.

De constructie van UNASUR is een combinatie van beton en staal. Het gebouw heeft een solide kern van gewapend beton waarop twee grote metalen liggers rusten. Dit resulteert in een positief, krachtig en iconisch beeld. Het gebouw heeft zelfs een cantilever van 56 meter zonder ondersteuning, wat het grootste overspanningssysteem van Zuid-Amerika is. Dit getuigt van de technologische vooruitgang en creativiteit die in dit ontwerp zijn verwerkt.

Het UNASUR-gebouw is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een sociaal inclusief project. Het biedt openbare ruimtes, zoals een bibliotheek en recreatiegebieden, die toegankelijk zijn voor de gemeenschap. Bovendien maakt het deel uit van een groter project dat de ontwikkeling van het gebied stimuleert, inclusief de herontwikkeling van de Manuel Cordova Galarza Avenue, de herbebossing van de Catequilla en Casitagua Hills, en de aanleg van sportvelden en parken.

Het UNASUR-project is gelegen naast het Mitad del Mundo-monument, op 14 km ten noorden van de hoofdstad Quito, Ecuador. Het gebouw is ontworpen als een integraal onderdeel van de omgeving, met een open en toegankelijke ruimte voor het publiek. Het is een eerbetoon aan de directe omgeving en draagt bij aan de schoonheid van de omgeving.

Het UNASUR-ontwerp is bekroond met de prestigieuze Platinum A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp. Deze prijs erkent uitzonderlijke ontwerpen die getuigen van professionaliteit, genialiteit en bijdragen aan het welzijn van de samenleving. Het UNASUR-gebouw is een ware esthetische en technologische mijlpaal die de grenzen van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie verlegt.

Het UNASUR-gebouw, ontworpen door Diego Guayasamin, is een meesterwerk dat de verbeelding prikkelt en een symbool van vrijheid vertegenwoordigt. Met zijn unieke vorm, duurzame technologieën en sociale inclusiviteit is dit ontwerp een inspiratiebron voor de architectuurwereld en een bron van trots voor Ecuador.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Diego Guayasamin
Afbeeldingscredits: @DiegoGuayasaminArquitectos
Projectteamleden: Diego Guayasamin, Arch. Pablo Espinoza, Arch. Alejandro Garcia, Arch.
Projectnaam: Unasur
Projectklant: Diego Guayasamin


Unasur IMG #2
Unasur IMG #3
Unasur IMG #4
Unasur IMG #5
Unasur IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp