Architectuurontwerp: Het Oppervlak en de Structuur

Een Unieke Educatieve Ruimte in Taichung, Taiwan

Voor dit project heeft ontwerper Jung Tien Hsu het basisgeometrische concept van oppervlak en structuur gebruikt om de ruimtelijke vorming en de gevelstructuur te construeren en om het verschil en de stedelijke textuur van de voorgevel weer te geven. Door middel van zorgvuldige planning en uitvoering is een omgekeerde L-vormige muuroppervlakte en een rechthoekige dragende structuur gecreëerd, waarbij het gebouw is omhuld, gelijmd, overhangend, teruggetrokken en gevouwen om een gelaagd architecturaal beeld te tonen.

Deze unieke educatieve ruimte, genaamd "Het Oppervlak en de Structuur", onderscheidt zich door zijn slimme ontwerp en bijzondere kenmerken. Aan de linkerkant van het gebouw is een omgekeerde L-vormige muur gebouwd, die zich uitstrekt van de linkerkant tot aan het dak. Dit ontwerp is bedoeld om het onderdrukkende gevoel van het naastgelegen hoge gebouw weg te nemen. Aan de rechterkant van de gevel is een zwevende betonnen structuur gecreëerd, met grote glazen panelen die een unieke stedelijke ruimtelijke expressie oproepen. De muur aan de rechterkant is gevouwen om een raamontwerp onder een hoek van 30 graden te creëren, waardoor elk raam een breed gezichtsveld heeft en tegelijkertijd direct zonlicht vermijdt, wat zorgt voor uitstekende verlichting en schaduw.

Het gebouw is gerealiseerd met behulp van hoogwaardige technologieën en materialen. De gehele constructie is gemaakt van zichtbeton, wat zorgt voor een eenvoudige en schone architectonische vorm die perfect past bij de pure textuur van het materiaal. Het donkergrijze verticale volume aan de rechterachterkant van het gebouw fungeert niet alleen als het hoogste punt van het gebouw, maar ook als de ruimte voor verticale beweging. Vanuit hier is de zwevende betonnen structuur horizontaal naar voren uitgebreid, wat resulteert in een visueel beeld van krachtige spanning.

De interactie met de omgeving is een belangrijk aspect van het ontwerp. Het gebouw is teruggeschoven in de basis en gecombineerd met de schaduwrijke ruimte onder de betonnen structuur om een stedelijke open ruimte te creëren waar mensen kunnen verblijven en genieten van het uitzicht. Door het installeren van een groot glazen gordijn wordt natuurlijk licht binnengelaten tijdens de dag, terwijl de interne verlichting 's nachts de stad kan verlichten. Binnenin opent het hoge plafondontwerp de lobbyruimte en zorgt voor een ruimtelijke uitstraling. Daarnaast is elke kolom omhuld met een sectie geel gelakt glas, wat bijdraagt aan de levendigheid van de ruimtelijke verbeelding.

Het ontwerp van "Het Oppervlak en de Structuur" is een inspirerend voorbeeld van moderne architectuur en stedelijke planning. Het project, dat in augustus 2006 in Taichung, Taiwan werd voltooid, is een bron van trots voor ontwerper Jung Tien Hsu en zijn team. Het heeft ook erkenning gekregen in de vorm van de Bronze A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatieve ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid belichamen en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met "Het Oppervlak en de Structuur" heeft Jung Tien Hsu een unieke educatieve ruimte gecreëerd die de grenzen van architectuur, design en technologie verlegt. Het ontwerp is een inspiratiebron voor toekomstige projecten en een waardevolle toevoeging aan de stedelijke omgeving van Taichung.

Beeldcredits: Hsu Jung Tien, 2022


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Jung Tien Hsu
Afbeeldingscredits: Hsu Jung Tien, 2022
Projectteamleden: Jung Tien Hsu
Projectnaam: The Surface and Body
Projectklant: Jung Tien Hsu


The Surface and Body IMG #2
The Surface and Body IMG #3
The Surface and Body IMG #4
The Surface and Body IMG #5
The Surface and Body IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp