Unieke Woning in Niigata: Een Harmonie van Oud en Nieuw

Architect Kazunori Kiryu Ontwerpt een Woning die Natuur en Stedelijk Leven Verenigt

In een oude woonwijk in Niigata, Japan, heeft architect Kazunori Kiryu een unieke woning gecreëerd die de uniformiteit van de stedelijke omgeving doorbreekt en tegelijkertijd harmonieert met de bestaande stadssfeer. Het ontwerp, dat de natuur in het dagelijks leven integreert, is bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2022.

Kiryu's inspiratie voor het project kwam voort uit de wens om een verandering te brengen in de uniforme stadsgezichten van oude woonwijken, waar huizen vaak allemaal tegelijkertijd en met vergelijkbare industriële materialen zijn gebouwd. Hij wilde een huis creëren dat, ondanks dat het zich in een stedelijk gebied bevindt, de natuur voelbaar maakt voor de bewoners.

De woning, die plaats biedt aan een gezin van vier, is gelegen in een dichtbevolkte oude woonwijk. Om te harmoniseren met de omgeving, koos Kiryu voor een lichtgrijze kleur voor de houten buitenmuur. Deze kleur, die lijkt te zijn veranderd door de tijd, past perfect in het oude stadsbeeld. Het ontwerp van de woning omvat twee tuinen die een privéruimte creëren voor de bewoners.

De woning is gebouwd met behulp van traditionele houten bouwmethoden. De totale oppervlakte van het perceel bedraagt 158,60 vierkante meter, terwijl de vloeroppervlakte 104,34 vierkante meter bedraagt. Het ontwerp van de woning is gericht op het creëren van een balans tussen openheid en privacy, met een binnenplaats op de begane grond en een dakterras op de tweede verdieping, omgeven door een houten rooster en een buitenmuur.

Alle kamers van de woning zijn rond deze twee tuinen geplaatst, waardoor er geen behoefte is aan verduisteringsmogelijkheden zoals gordijnen. De verbinding met de buitenwereld wordt op deze manier versterkt, waardoor de bewoners de natuur in hun dagelijks leven kunnen ervaren. Het project begon in 2017 en werd in 2018 voltooid.

De grootste uitdaging voor Kiryu was het creëren van een goede stadsgezicht in een dichtbevolkte oude woonwijk, waar de impact van architectuur op het stadsbeeld groot is. Door zorgvuldig onderzoek en meerdere verificaties van hoe licht en wind in het ontwerp kunnen worden opgenomen, is het hem gelukt om een open en toch privéruimte te creëren.

Dit unieke ontwerp heeft de prestigieuze Bronzen A' Design Award gewonnen in 2022, een prijs die wordt uitgereikt aan uitmuntende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid aantonen. De prijs wordt gewaardeerd voor het incorporeren van best practices in kunst, wetenschap, design en technologie, en draagt bij aan de verbetering van de levenskwaliteit, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kazunori Kiryu
Afbeeldingscredits: Kazunori Kiryu
Projectteamleden: Kazunori Kiryu
Projectnaam: House in Niigata
Projectklant: Kazunori Kiryu


House in Niigata IMG #2
House in Niigata IMG #3
House in Niigata IMG #4
House in Niigata IMG #5
House in Niigata IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp