De IJslandse Vulkaan: Een Architectonisch Meesterwerk

Yuting Zhang's Innovatieve Ontwerp van het IJslandse Vulkaanmuseum

Geïnspireerd door de adembenemende omgeving van Myvatn, heeft architect Yuting Zhang een museum ontworpen dat de natuurlijke schoonheid van het gebied viert. Het IJslandse Vulkaanmuseum is een unieke mix van architectuur en natuur, waarbij bezoekers de kans krijgen om het landschap op een nieuwe en meeslepende manier te ervaren.

Yuting Zhang heeft de natuurlijke elementen van Myvatn - de vulkanische kraters, warmwaterbronnen en meren - als uitgangspunt genomen voor het ontwerp van het museum. Het resultaat is een cirkelvormig gebouw dat naadloos opgaat in het landschap. De elliptische vorm en de kruising van twee hellingen creëren een doorlopende ruimte die binnen- en buitenervaringen met elkaar verweeft.

Om het ontwerp zowel visueel verbluffend als milieuvriendelijk te maken, zijn geavanceerde architectonische technieken toegepast. De herhalende, visueel doorlaatbare gevel verbindt het museum met zijn omgeving, terwijl het toch een gevoel van afsluiting behoudt. De oriëntatie van de lamellen op de golvende gevel verandert voortdurend om het zonlicht optimaal te benutten en doet denken aan de lineaire patronen van de klassieke IJslandse architectuur.

Het IJslandse Vulkaanmuseum bestaat uit een naadloze ring van tentoonstellings- en kantoorruimtes rond een meditatieve reflecterende vijver. Het ontwerp omvat drie ringpaden: een interne galerij voor contemplatie en kunstwerken, een beloopbaar dak dat dienst doet als uitkijkplatform, en een buitenparkluspad dat grootschalige sculpturen en locatiespecifieke opdrachten tentoonstelt.

Bezoekers worden meegenomen op een unieke reis door het museum, te beginnen met een neerwaartse helling die leidt naar de rustige interne galerij. Vervolgens kunnen ze het beloopbare dak verkennen, dat een panoramisch uitzicht biedt op het adembenemende landschap van Myvatn. Het buitenparkluspad stelt bezoekers in staat om in contact te komen met grootschalige sculpturen en locatiespecifieke opdrachten, waardoor ze nog meer worden ondergedompeld in de natuurlijke omgeving.

De uitdagingen van het ontwerpen van het IJslandse Vulkaanmuseum waren groot. Het was noodzakelijk om de architectuur harmonieus te laten samengaan met het natuurlijke landschap van Myvatn, terwijl tegelijkertijd een meeslepende ervaring voor de bezoekers werd geboden. Door onderzoek te doen naar historische en sociale perspectieven en rekening te houden met externe factoren zoals wetgeving, productiemogelijkheden en technologische vooruitgang, is het gelukt om een unieke, boeiende ruimte te creëren die de schoonheid van Myvatn tentoonstelt.

Deze unieke combinatie van architectuur en natuur heeft het IJslandse Vulkaanmuseum de prestigieuze Zilveren A' Architectuur, Bouw en Structuur Design Award opgeleverd in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie tonen. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yuting Zhang
Afbeeldingscredits: Yuting Zhang
Projectteamleden: Yuting Zhang
Projectnaam: Iceland Volcano
Projectklant: Yuting Zhang


Iceland Volcano IMG #2
Iceland Volcano IMG #3
Iceland Volcano IMG #4
Iceland Volcano IMG #5
Iceland Volcano IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp