De Hoge Zuiverheid Taoïstische Paleis: Een Beschermende Schuilplaats voor Erfgoed

Een harmonieuze samensmelting van moderne architectuur en traditionele Chinese stijl

Ontworpen door Guanghai Cui, is de Hoge Zuiverheid Taoïstische Paleis een beschermende schuilplaats die de traditie van dit levende erfgoed voortzet met een evenwichtige mix van moderne architectuurfilosofie en technologieën.

De Hoge Zuiverheid Taoïstische Paleis, gelegen in Yingtan, Jiangxi, is een architectonisch meesterwerk dat de traditionele Chinese stijl combineert met moderne architecturale kenmerken. De lokale gemeenschappen en religieuze groepen hadden lang de wens om een nieuw Taoïstisch paleis in pseudo-klassieke Chinese stijl op de site te bouwen. Dankzij het behoudsproject van beschermende schuilplaatsen, interpretatie en tentoonstelling van de relikwieën, en andere conserveringsmaatregelen, is deze wens eindelijk vervuld.

De architecturale vorm van de schuilplaats is ontworpen om de klassieke Chinese architectuur te herinneren met gebogen heupdaken en zadeldaken met verschillende volumes. Dit manifesteert duidelijk de hiërarchische volgorde van de historische gebouwen van het Taoïstische paleis, wat helpt om de genius loci van deze site te herinneren.

Een stalen structuur werd toegepast om een kolomvrije ruimte van zowel 30m in lengte als breedte voor de hoofdschuilplaats te creëren, met een gebogen heupdak vergelijkbaar met dat in de belangrijkste klassieke Chinese gebouwen. Vier verschillende vormen van funderingen werden gekozen en nauwkeurig geconstrueerd om de interferentie op de opgegraven resten en de ondergrondse relikwieën te minimaliseren. De doorsnede van de kolomvoeten in de binnenplaats werd teruggebracht tot 5cm in diameter om de plaveisels van kinderkopjes te beschermen.

De ruimtes van de binnenplaats en de zalen in de geschiedenis werden gebouwd met moderne architectuur volgens het plan dat door archeologische informatie werd gemanifesteerd om het gevoel van een traditioneel Taoïstisch Paleis te vertegenwoordigen. Een hoofdschuilplaats werd ontworpen in het centrum van de binnenplaats op de site van de Godin van de Aarde Hal, in verbinding met de Drie-Zuiverheden Hal aan het einde van de centrale as om een continue kolomvrije ruimte voor presentatie en religieuze doeleinden te creëren.

Deze unieke benadering van het behoud van archeologische sites heeft de zilveren A' Architectuur, Bouw en Structuur Design Award in 2023 gewonnen. De prijs beloont top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren.

In conclusie, de Hoge Zuiverheid Taoïstische Paleis is een prachtig voorbeeld van hoe moderne architectuur en traditionele stijl kunnen samenkomen om een beschermende schuilplaats te creëren die zowel het erfgoed respecteert als de traditie voortzet. Het is een bewijs van de innovatieve benadering van Guanghai Cui en zijn team om een evenwicht te vinden tussen de eisen van moderne conservering en architecturale zelfdiscipline, en de wensen en verwachtingen van de lokale gemeenschappen en de Taoïstische religieuze groep.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: GUANGHAI CUI
Afbeeldingscredits: GUANGHAI CUI
Projectteamleden: Guanghai Cui, Jing Li, Mingxia Zhu, Lin Zhou, Zhilan Xu Xiaoxiao Ma, Jin Tao, Ningxin Zheng, Jing Wang, Zhigang Ma Jinghui Xu, Su Zhou, Suna Liu, Qinghua Zhang, Lin Chai Tianyu Yang, Zhuo Lv, Yahui Wang, Shuang Qu, Zao Jiang
Projectnaam: High Purity Taoist Palace on the Site
Projectklant: GUANGHAI CUI


High Purity Taoist Palace on the Site IMG #2
High Purity Taoist Palace on the Site IMG #3
High Purity Taoist Palace on the Site IMG #4
High Purity Taoist Palace on the Site IMG #5
High Purity Taoist Palace on the Site IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp