Warm Transparency: Een Kliniek die Warmte en Transparantie Uitstraalt

Ontworpen door Yoshiaki Tanaka

Inleiding

De kliniek Warm Transparency, ontworpen door Yoshiaki Tanaka van TSC Architects, is een uniek project dat warmte en transparantie combineert. Het doel van de ontwerper was om een kliniek te creëren waarin de warmte van hout voelbaar is. Door het gebruik van veel houten materialen, zowel aan de binnen- als buitenkant van het gebouw, is dit doel bereikt. Het meest opvallende kenmerk van het ontwerp is het grote houten overstek dat zich uitstrekt vanuit het interieur van het gebouw naar de drukke straat. Dit overstek verwelkomt de patiënten en creëert een ruimte waarin ze zich veilig kunnen voelen, zelfs buiten het gebouw. Het dient ook als een symbool van de stad, waardoor de kliniek een bijzondere plek inneemt in de gemeenschap.

De kliniek heeft een unieke eigenschap die bijdraagt aan de warmte en transparantie ervan. Het grote houten overstek biedt niet alleen een ontvangstplek voor patiënten, maar ook een veranda waar ze zich veilig kunnen voelen, zelfs buiten het gebouw. Binnen in de kliniek heeft TSC Architects een wachtruimte gecreëerd waar patiënten kunnen genieten van de warmte van de zon en een gevoel van openheid ervaren door het L-vormige open plafond. Om een gevoel van comfort te bevorderen, is er veel gebruik gemaakt van houten materialen die direct door mensen worden aangeraakt, om nervositeit te verminderen. Dit gebouw straalt een warme transparantie uit naar de stad en creëert een uitnodigende sfeer voor patiënten en bezoekers.

Om het ontwerp te realiseren, heeft TSC Architects gebruik gemaakt van een stalen frame als ondersteunende structuur. Het grote overstek en het L-vormige open plafond zijn gerealiseerd door middel van een stalen constructie met een versteviging. Een ruimtevakwerk op het bovenste deel van het open plafond speelt een belangrijke rol. Hoewel een stalen Y-vormige kolom, bestaande uit het ruimtevakwerk, tussen het houten materiaal is geplaatst, zijn de stalen elementen opzettelijk zichtbaar om de functionele eigenschappen ervan te tonen.

De kliniek heeft een totale vloeroppervlakte van 501 vierkante meter en is gelegen op een perceel van 711 vierkante meter in de stad Nagoya, Japan. Het project werd gerealiseerd tussen mei 2018 en januari 2019.

Het ontwerp van de kliniek Warm Transparency is gebaseerd op een diepgaand onderzoek naar de behoeften van patiënten. Traditioneel hebben ziekenhuizen vaak een klinische uitstraling, met weinig natuurlijke kleuren of materialen. Dit kan ervoor zorgen dat patiënten zich losgekoppeld voelen van hun dagelijks leven. TSC Architects heeft echter gekozen voor een open en comfortabele ruimte, door gebruik te maken van een L-vormig open plafond en veel houten materialen. Dit creëert een warme en uitnodigende omgeving waarin patiënten zich kunnen ontspannen en vrij kunnen voelen van stress.

Het ontwerp van de kliniek Warm Transparency bracht ook enkele uitdagingen met zich mee. Om het grote overstek en het L-vormige open plafond te realiseren, moest er een ruimtevakwerk worden gebruikt. Dit vakwerk bestaat uit stalen elementen die zichtbaar zijn tussen het houten materiaal. Het vakwerk zorgt voor de nodige stabiliteit en ondersteuning, terwijl het ook een esthetisch element toevoegt aan het ontwerp.

De kliniek Warm Transparency is niet alleen een functioneel gebouw, maar ook een architectonisch hoogstandje dat warmte en transparantie uitstraalt. Het ontwerp verbindt mensen met medische diensten en creëert een comfortabele en uitnodigende omgeving voor patiënten en bezoekers.

Afbeeldingen met dank aan fotograaf Hiroshi Tanigawa.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yoshiaki Tanaka
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #2: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #3: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #4: Photographer Hiroshi Tanigawa Image #5: Photographer Hiroshi Tanigawa
Projectteamleden: Yoshiaki Tanaka
Projectnaam: Warm Transparency
Projectklant: Yoshiaki Tanaka


Warm Transparency IMG #2
Warm Transparency IMG #3
Warm Transparency IMG #4
Warm Transparency IMG #5
Warm Transparency IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp