East Side: Italiaans Ambachtelijk Bier met Unieke Verhalende Etiketten

Een Meesterwerk van Roberto Terrinoni

Elk etiket vertelt een verhaal. Dit verhaal bestaat uit smaken, legendes, kwaliteiten, referenties en ideeën die de ervaring van het proeven van deze ijskoude bieren compleet maken. Een zeer complexe visuele architectuur wisselt elementen af die het verhaal van het product vertellen (de fotografische delen in collagistische stijl, de kleuren en het heraldieke pictogram) met andere elementen die de merkidentiteit benadrukken (de setting, typografie en het frequente gebruik van de basisvorm van het merk).

Niet alleen elegant en veelzijdig, maar ook de collagetechniek maakt het mogelijk om visuele elementen toe te voegen die de identiteit van het product benadrukken, zoals verwijzingen naar de betekenis van de naam, het biersoort en de ingrediënten. Het logo-ontwerp, dat de bedrijfsidentiteit vertegenwoordigt, is gebaseerd op een eenvoudige vorm. Deze vorm is gereproduceerd op de uitgesneden etiketten en op het symboolsysteem van elk afzonderlijk bier, met behulp van een kleurrijke en heraldieke aanpassing.

Het papier, offsetdruk en zeefdrukpolijsten zijn de gebruikte technieken om dit ontwerp te realiseren. De specificaties van het ontwerp zijn 8,5x9 cm.

Dit project is ontstaan in 2015 in Latina, in Midden-Italië. Een nieuwe brouwerij begon op te vallen en groeide snel. Een jaar na de oprichting besloot de brouwerij de communicatie van het merk te vernieuwen en drie etiketten van haar bierassortiment opnieuw vorm te geven. De samenwerking gaat nog steeds door en heeft geleid tot een assortiment van 22 etiketten; het doel is om tegen het einde van 2020 30 etiketten te hebben. Vandaag de dag wordt de brouwerij beschouwd als een rijzende ster in de Italiaanse en internationale ambachtelijke bierwereld.

Bij het ontwerpen van dit bier moesten de communicatieve toon van wijn worden benaderd, met behoud van enkele kenmerkende eigenschappen van bier. Omdat het een product is dat bedoeld is om aan tafel te worden genoten, vereiste het het formaat van 75 cl. De doelgroep moest worden aangepast aan de prijs van ambachtelijk bier, die veel hoger ligt dan die van de meeste industriële bieren. Het merk is prominent aanwezig in de wereld van ambachtelijk bier en dit is te zien op het etiket, dat typisch is voor een industrieel bier, om het product en zijn identiteit te bevorderen.

De belangrijkste uitdaging was het betreden van een zeer verse markt in Italië: er was geen knowhow, geen regels, alleen intuïties. Het mengen van de resultaten van marktonderzoek in het buitenland met de voorspellingen van de Italiaanse vraag was de meest uitdagende taak.

East Side is een ambachtelijk bier uit een kleine stad in Midden-Italië, waar elk bier een verhaal heeft en elk verhaal wordt verteld op het etiket. Het ontwerp is niet alleen elegant en veelzijdig, maar ook uniek door de collagetechniek die visuele elementen toevoegt die de identiteit van het product benadrukken. Het logo-ontwerp, dat de bedrijfsidentiteit vertegenwoordigt, is gebaseerd op een eenvoudige vorm die op elk etiket en symboolsysteem van het bier wordt gereproduceerd.

Dit ontwerp heeft in 2020 de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Verpakkingsontwerp. Deze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Het ontwerp combineert best practices op het gebied van kunst, wetenschap, design en technologie en toont sterke technische en creatieve vaardigheden, en draagt bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en maakt de wereld een betere plek.

Beeldcredits: video door East Side Brewing.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Roberto Terrinoni
Afbeeldingscredits: video by east side brewing
Projectteamleden: Roberto Terrinoni
Projectnaam: East Side
Projectklant: Roberto Terrinoni


East Side IMG #2
East Side IMG #3
East Side IMG #4
East Side IMG #5
East Side IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp