Cang Ma Mountain: Een Uniek Bergresort in Qingdao, China

Een project van Public Architectural Design Institute

Inleiding

Het westelijke kustdorp heeft een diepgeworteld cultureel erfgoed, en de locatie heeft ook de kenmerken van bergen en wateren zoals beschreven in "Dwelling in the Fuchun Mountains". In zo'n omgeving, met zowel context als natuur, hebben de architecten ervoor gekozen om met behulp van design praktische problemen van de dorpsbewoners op te lossen.

De Cang Ma Mountain is gelegen in het prachtige toeristische resort aan de westkust van Qingdao, China. Met een goede ecologische omgeving heeft het projectgebied prachtige heuvels en overvloedige ecologische begroeiing, en staat het bekend als een belangrijk ecologisch centraal gebied in het westkustgebied.

De ontwerpers hebben ervoor gezorgd dat het ontwerp voldoet aan de behoeften van meer dan 1.300 huishoudens. Het moet een pastorale uitstraling hebben, de oude herinneringen behouden en de dorpsbewoners voorzien van culturele en entertainmentgerichte zorg. Door gebruik te maken van het natuurlijke landschap is het gebouw ontworpen met als thema bergresort, wat wordt overgebracht door elementen als rode dakpannen, groene bomen, hekken, molenstenen, theevelden en de oude waterput.

De totale oppervlakte van het project is ongeveer 130.000 vierkante meter, met een bovengronds bouwvolume van ongeveer 131.400 vierkante meter, een ondergronds bouwoppervlak van 19.800 vierkante meter en een totale bouwoppervlakte van bijna 151.200 vierkante meter. De bovengrondse gebouwen zijn voornamelijk onderverdeeld in twee typen: woongebouwen en openbare gebouwen. Woongebouwen bestaan voornamelijk uit gebouwen van 4 tot 8 verdiepingen, terwijl openbare gebouwen bestaan uit 2 tot 3 verdiepingen tellende commerciële gebouwen.

Het project begon in oktober 2018 en werd in juni 2020 voltooid in Cang Ma Mountain in Qingdao, China.

Het doel van dit project is om te voorzien in de behoeften van de omliggende vier natuurlijke dorpen en economische ontwikkelingswoningen te bouwen om een basisgarantie te bieden voor het economische inkomen van de dorpsbewoners.

Een van de uitdagingen was de beperking van het terrein en de topografie, en een andere uitdaging was het ontbreken van regionale culturele kenmerken. Door optimaal gebruik te maken van het hellende terrein, hebben de architecten het terrein verdeeld in een relatief onafhankelijke groep platforms, die organisch passen bij het terrein en de oorspronkelijke bergvorm van de locatie behouden. Om het gebrek aan culturele kenmerken op te lossen, hebben de architecten abstracte en vereenvoudigde ontwerpelementen gebruikt, zoals eenvoudige materialen en flexibele kleurencombinaties in details, waardoor de stijl en kenmerken van Cang Ma Mountain Residence succesvol zijn herbouwd.

Met respect voor de levensstijl van de dorpsbewoners, is het uitgangspunt van het ontwerp het natuurlijke berglandschap en het thema van de landelijke cultuur. De architecten hebben een landelijk verblijf gecreëerd dat aansluit bij het hedendaagse denken en de levensstijl. Door de ruimtelijke vorm van primitieve dorpen voort te zetten, ademt het ontwerp een pastorale nostalgie uit en weerspiegelt het de moderne beschaving.

Het ontwerp van Cang Ma Mountain heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit, en die bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven en de wereld een betere plek maken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Public Architectural Design Institute
Afbeeldingscredits: Public Architectural Design Institute
Projectteamleden: Liu Mengtao Li Kun Han Chengyi
Projectnaam: Cang Ma Mountain
Projectklant: Public Architectural Design Institute


Cang Ma Mountain IMG #2
Cang Ma Mountain IMG #3
Cang Ma Mountain IMG #4
Cang Ma Mountain IMG #5
Cang Ma Mountain IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp