Songpingshan: Een Uniek Ontwerp voor een Brandweerkazerne

Een innovatieve brandweerkazerne die voldoet aan de behoeften van de moderne tijd

De Songpingshan brandweerkazerne is ontworpen volgens de onderzoeksresultaten van de "2014 Shenzhen Brandweerkazerne Standaardisatie Ontwerp Workshop". Het doel van dit project is om bouwstandaarden voor brandweerkazernes in Shenzhen vast te stellen, zodat er aan de eisen voor het bouwen van meer brandweerkazernes kan worden voldaan. Het ontwerp dient ook als referentie voor binnenlandse brandweerkazerne constructies.

De Songpingshan brandweerkazerne onderscheidt zich door zijn unieke eigenschappen en sterke punten. De hoofdingang en uitgang bevinden zich in de zuidoostelijke hoek van het terrein, waardoor brandweerlieden en bezoekers gemakkelijk toegang hebben tot de kazerne. De brandweergarage is gelegen aan het plein. Op de begane grond bevinden zich de brandweergarage, de ingangshal, de kantine en de communicatieruimte. Op de eerste verdieping zijn de voorbereidingsruimte en het toilet voor de brandweerlieden georganiseerd. Op de derde, vierde en vijfde verdieping bevinden zich de operationele ruimte en de hulpruimte. De kelder biedt voornamelijk ruimte voor apparatuur. Er zijn meerdere rustplatforms geplaatst om het leven van de brandweerlieden te verrijken.

Het ontwerp van de gebouwen kenmerkt zich door een eenvoudige stijl en een redelijk volume. De verhouding tussen raam en muur, evenals het oppervlakte van de glazen gevel en externe ramen, voldoen aan de relevante voorschriften en eisen. Elk gebouw is ontworpen op basis van de gevels en maakt gebruik van een zonwerende structuur.

Daarnaast zijn groene architectuur en technologieën voor een sponsstad toegepast op het dakfruitpark. Er is een concave groene zone aangelegd voor de absorptie, opslag en infiltratie van regenwater, om de afvoer van regenwater binnen het terrein te reguleren.

De Songpingshan brandweerkazerne is een Grade-1 brandweerkazerne met een perceeloppervlakte van 3.660,1 vierkante meter en een bruto vloeroppervlakte van 5.791,64 vierkante meter. De kazerne biedt ruimte voor 7 brandweerwagens. Op de begane grond zijn de brandweergarage, de ingangshal, de kantine en de communicatieruimte gevestigd. Op de eerste verdieping zijn de voorbereidingsruimte en het toilet voor de brandweerlieden georganiseerd. Op de derde, vierde en vijfde verdieping bevinden zich de operationele ruimte en de hulpruimte.

De Songpingshan brandweerkazerne is ontworpen om efficiënt te functioneren. Brandweerwagens verlaten het terrein via een uitgang in de buurt van de straat, waardoor de responstijd aanzienlijk wordt verbeterd. Het ontwerp maakt gebruik van overlappende circulatieroutes, waarbij het publiek wordt aangemoedigd om deel te nemen. Bezoekers kunnen de openbare ruimtes op de begane grond en de tussenverdieping betreden zonder de dagelijkse training en circulatieroutes van de brandweerlieden te verstoren.

De Songpingshan brandweerkazerne is gelegen op de hoek van Baoshen Road en Keyuan Road, in het district Nanshan in Shenzhen, China. Het project begon in september 2016 en werd voltooid in december 2019.

Het ontwerp van de Songpingshan brandweerkazerne is het resultaat van uitgebreid onderzoek. Het ontwerp moest rekening houden met de nabijgelegen Songpingshan Gas Vaporizing Station en de geluidsinterferentie van Beihuan Avenue. Door de set-back lijnen en de binnenplaatsopstelling kon aan deze uitdagingen worden voldaan.

De Songpingshan brandweerkazerne is een indrukwekkend ontwerp dat niet alleen voldoet aan de functionele eisen van een moderne brandweerkazerne, maar ook esthetisch aantrekkelijk is. Het ontwerp is bekroond met de Bronze A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2023. Deze prijs erkent het innovatieve karakter en de creatieve vaardigheden van het ontwerpteam.

Met de Songpingshan brandweerkazerne heeft het ontwerpteam van Suiadr een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van brandweerkazernes in Shenzhen en heeft het een inspiratiebron gecreëerd voor toekomstige brandweerkazerne constructies in China.

Beeldcredits: Inter_mountain


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: SUIADR
Afbeeldingscredits: Inter_mountain
Projectteamleden: Zhong Zhong Zhong Botao Ma Ying Wei Qijing Zhang Zilu Wang Min Yong Yong Xiong Feng Wu Zirong He Xiaoming Liu Mu Tang Jin
Projectnaam: Songpingshan
Projectklant: SUIADR


Songpingshan IMG #2
Songpingshan IMG #3
Songpingshan IMG #4
Songpingshan IMG #5
Songpingshan IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp