Speelse Kinderopvang: Een Warme en Verbindende Ruimte voor Kinderen

Een Ontwerp van Yoshiaki Tanaka

Deze reconstructie van een kinderkliniek, genaamd Speelse Kinderopvang, is ontworpen door Yoshiaki Tanaka van TSC Architects. Het doel was om een ruimte te creëren die een sterke band met de gemeenschap heeft. Het gebouw straalt warmte uit door het gebruik van hout en prentenboeken, wat aantrekkelijk is voor lokale kinderen. Daarnaast is er rekening gehouden met de manier waarop de activiteiten binnenin de kliniek worden gecommuniceerd naar de stad. Dit gebouw is een belangrijk onderdeel van de gemeenschap en biedt een gevoel van veiligheid voor ouders die kinderen opvoeden.

Wat dit gebouw uniek maakt, is het opvallende dak dat de aandacht trekt. Het is een kinderkliniek waar patiënten worden getroost door de warmte van hout en het golvende ontwerp. De muur-tot-muur boekenkast met prentenboeken verlicht de angst van kinderen. De wachtruimtes zijn op drie verschillende locaties verdeeld om infectie te voorkomen, maar door de gebogen oppervlakken en de atriumruimte ontstaat er een gevoel van ruimtelijke verbondenheid. Bovendien zorgt het licht dat 's avonds door de kieren in het dak stroomt voor een gevoel van rust in de stedelijke omgeving.

Bij het ontwerpen van dit gebouw stond infectiebestrijding centraal. Patiënten worden door verpleegkundigen naar verschillende wachtruimtes geleid, afhankelijk van hun symptomen (besmettelijk en niet-besmettelijk). De wachtruimte, die naar buiten gericht is en rondom de onderzoekskamers ligt, creëert twee zacht afgebakende wachtruimtes. Het feit dat ze niet gescheiden zijn door muren heeft ook als voordeel dat verpleegkundigen snel kunnen reageren op plotselinge veranderingen in de toestand van een patiënt.

Deze kinderkliniek is gelegen aan 2-11-3 Josai, Nishi-ku, Nagoya City, Aichi Prefecture. Het project duurde van september 2018 tot mei 2019.

Het ontwerp van Speelse Kinderopvang is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar Japanse klinieken. In veel klinieken worden patiënten vaak samengebracht in wachtruimtes, wat een hoog risico op ziekenhuisinfecties met zich meebrengt. TSC Architects heeft ervoor gekozen om het gebouw ruimtelijk en open te ontwerpen, terwijl de stroom van patiënten wordt verdeeld op basis van hun symptomen. Daarnaast is er bewust gekozen voor het gebruik van hout om een warme sfeer te creëren. Momenteel wordt het gebouw ook gebruikt als vaccinatiecentrum voor COVID-19, ter ondersteuning van de gezondheid van de lokale bevolking.

Het ontwerp van het dak was een uitdaging die werd overwonnen door diepgaande discussies met de constructeur. Er is veel geëxperimenteerd om de meest mooie vorm te vinden wanneer het gebouw vanaf de straat wordt bekeken. Het steil gevouwen dak was een uitdaging, maar het resultaat is dat de interieurruimte ruim aanvoelt en een indrukwekkende indruk achterlaat. Daarnaast zijn de dakgoten speciaal gemaakt om een mooie uitstraling te creëren.

TSC Architects heeft een opvallend dak ontworpen voor Speelse Kinderopvang, met drie lagen die elk een specifieke functie hebben. Het dak biedt niet alleen een visuele aantrekkingskracht, maar zorgt ook voor het comfort van de patiënten. De uitstekende dakranden verwelkomen de patiënten. Bij binnenkomst kunnen ze helemaal tot aan de tweede verdieping kijken en worden ze verrast door de ruimtelijkheid. Bovendien zijn er spleten onder elk dak, waardoor het grote dak een lichte en vriendelijke indruk maakt op mensen. De activiteiten in het interieur worden door de spleten naar buiten gecommuniceerd.

Speelse Kinderopvang is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Architectuur, Bouw en Structuur Ontwerp in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gewaardeerd vanwege de integratie van industriële beste praktijken en competente technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld.

Beeldcredits: Afbeelding 1: Fotograaf ToLoLo studio Afbeelding 2: Fotograaf ToLoLo studio Afbeelding 3: Fotograaf ToLoLo studio Afbeelding 4: Fotograaf ToLoLo studio Afbeelding 5: Fotograaf ToLoLo studio

Intellectueel eigendom: Yoshiaki Tanaka

Met het ontwerp van Speelse Kinderopvang heeft Yoshiaki Tanaka een warme en verbindende ruimte gecreëerd voor kinderen. Het gebruik van hout en prentenboeken zorgt voor een gastvrije en geruststellende sfeer. Het ontwerp houdt rekening met infectiebestrijding en biedt verschillende wachtruimtes voor patiënten. Het opvallende dak en de doordachte indeling van de ruimtes maken dit ontwerp uniek en functioneel. Speelse Kinderopvang is niet alleen een belangrijk onderdeel van de gemeenschap, maar ook een plek waar kinderen en ouders zich veilig en welkom voelen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Yoshiaki Tanaka
Afbeeldingscredits: Image #1: Photographer ToLoLo studio Image #2: Photographer ToLoLo studio Image #3: Photographer ToLoLo studio Image #4: Photographer ToLoLo studio Image #5: Photographer ToLoLo studio
Projectteamleden: Yoshiaki Tanaka
Projectnaam: Playful Child Care
Projectklant: Yoshiaki Tanaka


Playful Child Care IMG #2
Playful Child Care IMG #3
Playful Child Care IMG #4
Playful Child Care IMG #5
Playful Child Care IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp