House Symbiosis: Een Architectonisch Meesterwerk van Vrijheid en Verbinding

Direction Architects creëert een dubbele residentie die innovatie en intimiteit combineert

House Symbiosis is een architectonische verwezenlijking die inspiratie put uit de jacht-, ruimtevaart- en auto-industrie, en staat als een symbool van vrijheid. Het project is een antwoord op de hedendaagse levensbehoeften en benadrukt de familiebanden terwijl het een balans biedt tussen gemeenschappelijk en individueel wonen.

Direction Architects heeft met House Symbiosis een dubbele residentie ontworpen die twee broederlijke families huisvest, met het doel om nauwe banden te smeden terwijl de privacy van elk individu gewaarborgd blijft. Het huis, gelegen aan de achterzijde van een hoekperceel, vormt een L-vorm in het plan en laat het voorste deel open voor ruimte. De locatie stond een maximale bebouwingsgraad van 40% toe, waarvan slechts 27% is bebouwd. Deze benadering toont een milieubewuste houding ten opzichte van architectuur en maakt ruimte voor externe gemeenschappelijke gebieden voor socialisatie en groenvoorzieningen.

Wat betreft de constructie is de hoofdstructuur laag voor laag opgetrokken met behulp van verschillende soorten houten bekistingen voor betonstorten. Voor de realisatie van dubbel gekromde geometrieën was een combinatie van meerdere bekistingen nodig. Een opvallend sculpturaal element van het project is een lintachtige geometrie met delen van dubbele kromming, die zich ontvouwt aan de voorste binnenfaçade van het gebouw. Voor de constructie van deze complexe geometrie was een gedetailleerd bekistingsproces vereist met zowel horizontale als verticale bekistingen.

House Symbiosis biedt een totale woonoppervlakte van 440 vierkante meter, verdeeld over twee woningen van elk 220 vierkante meter, met een gemeenschappelijke kern van 85 vierkante meter. De ondergrondse oppervlakte bedraagt 185 vierkante meter, en het totale bouwoppervlak is 700 vierkante meter op een perceel van dezelfde grootte.

De nadruk van het project op interne circulatie stuurde het ontwerpproces, waarbij een sculpturale tectonische benadering werd aangenomen die weerspiegeld wordt in de volumetrische massa van de uiteindelijke structuur. De resulterende curvilineaire vormtaal geeft een gevoel van dynamiek en beweging aan de leefruimtes. Het huis wekt de indruk in twee tegenovergestelde richtingen te bewegen.

Gelegen in een woonwijk in Athene, Griekenland, begon de ontwerpperiode van het project halverwege 2018 en werd begin 2019 voltooid. Na een lange planningsperiode in hetzelfde jaar, begon de bouw naast de pandemie in maart 2020 en werd eind 2022 afgerond, met de laatste hand in het begin van 2023. Het project werd begin 2023 ingericht en in mei 2023 gefotografeerd door een professionele fotograaf.

House Symbiosis is geboren uit de hoofddoelstelling om een nieuwe typologie voor een dubbele residentie te creëren die onderdak biedt aan twee broederlijke families die meer tijd samen willen doorbrengen, terwijl ze tegelijkertijd hun eigen privéruimtes behouden. De belangrijkste uitdaging van het project was het vinden van een evenwicht tussen privacy en socialisatie voor de twee families. Architecturale experimenten met geometrie, ruimtelijke oriëntatie, gevels en volumetrische massa gingen deze uitdaging aan.

House Symbiosis is bekroond met de Zilveren A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouwen en Constructie Design in 2024. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan topontwerpen die blijk geven van uitzonderlijke expertise en innovatie. De ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische eigenschappen en prachtige artistieke vaardigheden, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en roepen positieve gevoelens, verbazing en verwondering op.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: John Kanakas
Afbeeldingscredits: Studio Naaro
Projectteamleden: Architecture: Direction Architects Architect Designer: John Kanakas Architect Engineer: Kostas Christopoulos
Projectnaam: House Symbiosis
Projectklant: Direction Architects


House Symbiosis IMG #2
House Symbiosis IMG #3
House Symbiosis IMG #4
House Symbiosis IMG #5
House Symbiosis IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp