Tianliao: Een Nieuwe Brandweerkazerne met een Centrale Indeling

Een Uniek Ontwerp van Suiadr

Gelegen in het Guangming District in Shenzhen, beslaat het Tianliao-project een oppervlakte van 4.099,16 m2, met de geplande Huanguang Road aan de westkant, de geplande Nantian Road aan de noordkant, Nangen Road aan de zuidkant en Mobi Antenna Technology (Shenzhen) Co., Ltd. aan de oostkant. Als eersteklas brandweerkazerne heeft het een bruto vloeroppervlak van 5.039,5 m2, waarvan 3.985 m2 bovengronds en 1.054,5 m2 ondergronds. Het bestaat uit een kantoorgebouw met drie verdiepingen en een trainings toren met zeven verdiepingen.

Het ontwerp van Tianliao is uniek door zijn centrale indeling. Het verticale ontwerp maakt de kazerne bijna even hoog als de Huanguang Road. De interne hoogte van de kazerne is hoger dan die van de gemeentelijke weg, waardoor regenwater niet naar binnen kan stromen. De indeling voldoet aan de eisen voor terugtrekking, zonlicht en brandpreventie. De ingang en uitgang voor voetgangers bevinden zich aan de zuidwestelijke zijde. De open ruimtes bevinden zich voornamelijk op de begane grond en de tussenverdieping, zodat ze geen invloed hebben op de dagelijkse training van de brandweerlieden.

Voor de buitenramen is gebruik gemaakt van energiezuinig glas en thermische mortel. Het dak is bedekt met 50 mm geëxtrudeerde polystyreenplaten voor thermische isolatie. Het project maakt voornamelijk gebruik van een gewapende betonnen frameconstructie en de fundering is voorzien van onafhankelijke kolomvormige en staafvormige waterdichte platen. Het dak maakt gebruik van een in het werk gestorte gewapende betonnen plaat met hoofd- en secundaire balken. De secundaire balken zijn op de juiste manier geplaatst om de grootte van het vloeroppervlak te verkleinen en te voorkomen dat er te veel materiaal verspild wordt.

De bruto vloeroppervlakte van Tianliao is 5.039,5 m2, waarvan 3.985 m2 bovengronds. Het heeft een kantoorgebouw met drie verdiepingen en een trainings toren met zeven verdiepingen. De vloeroppervlakteverhouding is 0,97. De buitenramen zijn voorzien van energiezuinig glas en thermische mortel. Het dak is bedekt met 50 mm geëxtrudeerde polystyreenplaten voor thermische isolatie. De septische tank en oliescheider tank maken gebruik van geïntegreerde apparatuur zoals glasvezelversterkte kunststof. Het energiebesparende waterverwarmingssysteem maakt gebruik van zonne-energie en een luchtkracht warmtepomp.

De parkeergarage voor brandweerwagens bevindt zich aan de straatkant. De ingang en uitgang voor bezoekers bevinden zich aan de zuidwestelijke zijde van het terrein. De open ruimtes bevinden zich op de begane grond en de eerste verdieping, met de foyer en de kantine op de begane grond. De voorbereidingsruimtes voor de brandweerlieden bevinden zich op de eerste verdieping, met een badkamer en een doucheruimte aan de westkant. Op de derde verdieping bevinden zich kantoren en bijgebouwen, en in de kelder bevinden zich een noodopslagruimte en een apparatuurruimte. Op verschillende plaatsen zijn tuinen aangelegd, die het leven van de brandweerlieden verrijken.

Het Tianliao-project begon op 10 november 2016 en werd voltooid op 20 juli 2020. Het bevindt zich in het Guangming District in Shenzhen.

Het ontwerp van Tianliao is gebaseerd op onderzoek dat is uitgevoerd tijdens "het standaardisatieontwerpatelier voor brandweerkazernes in Shenzhen in 2014". Het heeft de bouwnormen voor brandweerkazernes in Shenzhen vastgesteld en kan als referentie dienen voor binnenlandse brandweerkazernes. Het ontwerp voldoet aan de basisbehoeften, houdt rekening met de mogelijkheden van de beroepsontwikkeling en belichaamt de overwegingen voor openheid en culturele promotie van brandbestrijding. Het heeft in 2020 een tweede prijs gewonnen van SUIADR.

Het Tianliao-project heeft verschillende uitdagingen overwonnen, waaronder het naleven van de bouwvoorschriften. Door onderhandelingen met het planningsbureau is het gelukt om het gebouw op een redelijke manier terug te zetten, zodat de brandweerkazerne en de sportvelden binnen de beperkte ruimte konden worden geplaatst.

Tianliao Fire Station is een nieuw brandweerkazerne in Shenzhen, China. Het heeft een centrale indeling en biedt een moderne en functionele omgeving voor brandweerlieden. Met zijn unieke ontwerp en aandacht voor detail is Tianliao een voorbeeld van innovatie in de brandweersector.

Afbeeldingen met dank aan Tian Tengfei.

Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Bouw en Structuur Ontwerp in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp van Tianliao wordt gewaardeerd vanwege de integratie van beste praktijken uit de industrie en competente technische kenmerken, die bijdragen aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: SUIADR
Afbeeldingscredits: Tian Tengfei
Projectteamleden: Zhong Zhong, Zhong Botao, Wang Min, Zhong Haihuan、Zeng Yusheng、Su Xiaoyue、Deng Rixing Liu Mu、Yong Yong、An Huijuan、Zhou Jie、Cao Jiying、Xiong Feng、He Xiaoming、Wang Wei Ye Zhien、Wu Zhirong
Projectnaam: Tian Liao
Projectklant: SUIADR


Tian Liao IMG #2
Tian Liao IMG #3
Tian Liao IMG #4
Tian Liao IMG #5
Tian Liao IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp