Zelfors: Een Duurzaam Huis Geïnspireerd op Natuurlijke Ventilatieprincipes

Een Revalidatieproject van Hans-Petter Bjornadal

Inleiding:

Zelfors is een uniek huisontwerp dat geïnspireerd is op natuurlijke ventilatieprincipes. Het huis, ontworpen door de getalenteerde Hans-Petter Bjornadal, is een revalidatieproject van een modernistische villa uit de jaren 60. Het combineert moderne elementen met respect voor het oorspronkelijke ontwerp. Met zijn focus op duurzaamheid en innovatie is Zelfors een opmerkelijk voorbeeld van hedendaagse architectuur.

Body:

Het ontwerp van Zelfors is gebaseerd op het idee van natuurlijke ventilatie, waarbij de zon wordt verzameld in een zuidgevel met glas en vervolgens wordt geventileerd door middel van een centrale trap. Deze unieke eigenschap zorgt voor een constante luchtstroom door het hele huis, waardoor een gezond en comfortabel binnenklimaat wordt gecreëerd.

Wat Zelfors onderscheidt van andere ontwerpen is het gebruik van upcycling. Het huis is oorspronkelijk gebouwd in de jaren 50 en werd in de jaren 80 gerenoveerd. Bjornadal heeft ervoor gekozen om de originele houten constructie van het huis te hergebruiken en nieuwe gevels, ramen en interieurwanden toe te voegen. Deze combinatie van oud en nieuw geeft het huis een unieke uitstraling en draagt bij aan de duurzaamheid ervan.

Met een oppervlakte van 200 m2 en drie verdiepingen biedt Zelfors voldoende ruimte voor een comfortabel leven. Het huis is zorgvuldig ontworpen om optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht en de omgeving. De zuidelijke helling van het terrein zorgt ervoor dat het huis energie van de zon verzamelt, terwijl de verschillende kamers en leefruimtes zijn gepositioneerd om te profiteren van het daglicht op verschillende tijdstippen van de dag.

De interactie met Zelfors is gebaseerd op het volgen van het ritme van de natuur. Bewoners worden wakker met uitzicht op de natuur en de ochtendzon. In de keuken en woonkamer kunnen ze genieten van de middag- en avondzon. Het huis biedt ook beschutting en buitenruimtes die zijn ontworpen om microklimaten te creëren, waardoor bewoners het hele jaar door van buitenactiviteiten kunnen genieten.

Zelfors is gelegen in Mo I Rana en het project begon in 2011 en werd voltooid in 2014. Het was een uitdagend project, omdat het een rehabilitatie was van een modernistische villa uit de jaren 60 die gedeeltelijk was vernietigd in de jaren 80. Het behouden van de oorspronkelijke esthetiek en het integreren van moderne elementen vereiste nauwgezet werk en aandacht voor detail.

Deze unieke benadering van duurzaamheid en architectuur heeft Zelfors de Iron A' Design Award opgeleverd in 2022. Deze prestigieuze prijs erkent het ontwerp als een goed ontworpen, praktische en innovatieve creatie die voldoet aan professionele en industriële eisen. Zelfors integreert de beste praktijken uit de industrie en technische kenmerken, en draagt bij aan een betere wereld.

Conclusie:

Zelfors is een opmerkelijk voorbeeld van duurzaam huisontwerp dat is geïnspireerd op natuurlijke ventilatieprincipes. Het revalidatieproject van Hans-Petter Bjornadal heeft een unieke mix van oud en nieuw gecreëerd, waarbij de oorspronkelijke modernistische villa uit de jaren 60 is hersteld en aangevuld met moderne elementen. Met zijn focus op duurzaamheid, innovatie en respect voor het verleden is Zelfors een ware blikvanger in de hedendaagse architectuurwereld.

Afbeeldingen:

Afbeelding 1: Ketil Born

Afbeelding 2: Ketil Born

Afbeelding 3: Ketil Born

Afbeelding 4: Ketil Born

Afbeelding 5: Ketil Born


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Hans-Petter Bjørnådal
Afbeeldingscredits: Image #1 : Ketil Born Image #2 : Ketil Born Image #3 : Ketil Born Image #4 : Ketil Born Image #5 : Ketil Born
Projectteamleden: Hans-Petter Bjørnådal
Projectnaam: Selfors
Projectklant: Hans-Petter Bjørnådal


Selfors IMG #2
Selfors IMG #3
Selfors IMG #4
Selfors IMG #5
Selfors IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp