Cascading Terraces: Een Uniek Residentieel Appartementencomplex in Athene

Een meesterwerk van Potiropoulos and Partners

Inleiding

Het residentiële appartementencomplex Cascading Terraces, ontworpen door Potiropoulos and Partners, is een adembenemend staaltje architectuur dat de schoonheid van de natuur combineert met innovatief ontwerp. Gelegen in de buitenwijk Kifissia in Athene, biedt dit unieke project een harmonieuze integratie van de gebouwde omgeving met het omliggende landschap.

Ontwerpinspiratie

Het ontwerp van Cascading Terraces is geïnspireerd op de prachtige omgeving van het project. Het prioritiseert het benutten van het panoramische uitzicht naar het zuidwesten en noordwesten, dankzij de ligging en topografie van de locatie. Het interne arrangement is zorgvuldig ontworpen om een reeks gecureerde uitzichten op het landschap te bieden. Het complex is georganiseerd in openbare en private zones die naar buiten gericht zijn, via de terrassen, en naar binnen gericht zijn, naar de site. Dit resulteert in een reeks van trapsgewijze terrassen die onder een lichte hoek ten opzichte van elkaar liggen.

Unieke eigenschappen

Wat Cascading Terraces onderscheidt van andere ontwerpen is de ontwikkeling van twee parallelle volumes die in dialoog staan met de specifieke aard van de directe omgeving. Het ontwerp reageert op de oriëntatie, uitzichten, windrichting en seizoensveranderingen van het landschap, waardoor het complex zich telkens op een andere manier opent en sluit en een verschillend uiterlijk ontwikkelt. Dit zorgt voor een dynamisch en levendig gebouw dat zich aanpast aan de omgeving.

Realisatietechnologie

Wat betreft materialiteit, speelt ruw beton en wit gestructureerd pleisterwerk een prominente rol in de gevel en omheining van het gebouw, waardoor een eenvoudige maar effectieve vormentaal ontstaat. Deze benadering, zoals hier ruimtelijk tot uiting gebracht, impliceert materialiteit, temperatuur, dichtheid, gewicht en akoestische eigenschappen, elementen die abstract zijn maar voortkomen uit grondige ervaring.

Specificaties

Het totale bebouwde oppervlak van Cascading Terraces bedraagt ongeveer 4580 vierkante meter, wat ruimte biedt aan een scala aan luxe appartementen.

Interactie en functionaliteit

Het ontwerp van Cascading Terraces is niet alleen gericht op esthetische correctheid, maar ook op het creëren van een multisensoriële ervaring tussen het gebouw en het landschap. Het streeft naar het tot uiting brengen van individualiteit in de architectuur door middel van de expressie van het architectonische object. Het gebouw nodigt uit tot interactie en biedt een unieke ervaring voor de bewoners.

Locatie en tijdsbestek

Het ontwerp van Cascading Terraces is gerealiseerd in 2021 in Athene, Griekenland.

Onderzoek en uitdagingen

Het ontwerp van Cascading Terraces is gebaseerd op uitgebreid onderzoek naar de relatie tussen het gebouw en het landschap. Het is geïnspireerd door de choreografie van uitzichten op het landschap en de interactie tussen binnen- en buitenruimtes. Het ontwerp heeft ook rekening gehouden met het spel van licht op de gestructureerde oppervlakken, de diepte van kleur, de manipulatie van vorm en de algehele esthetische kwaliteiten.

Conclusie

Cascading Terraces is een meesterwerk van Potiropoulos and Partners dat de perfecte balans vindt tussen architectuur en natuur. Het unieke ontwerp, de harmonieuze integratie met het landschap en de aandacht voor detail maken dit project een ware blikvanger. Cascading Terraces is een voorbeeld van innovatief en tijdloos ontwerp dat de grenzen van de architectuur verlegt.

Afbeelding credits: Batis Studio

Awards en erkenning

Cascading Terraces heeft de prestigieuze Golden A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2023. Deze prijs wordt toegekend aan buitengewone creaties die de ontwerper's genie en wijsheid weerspiegelen en een significante impact hebben op de wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: POTIROPOULOS and PARTNERS
Afbeeldingscredits: 3D Visualization: Batis Studio
Projectteamleden: Architectural Design: Potiropoulos and Partners 3D Visualization: Batis Studio
Projectnaam: Cascading Terraces
Projectklant: POTIROPOULOS and PARTNERS


Cascading Terraces IMG #2
Cascading Terraces IMG #3
Cascading Terraces IMG #4
Cascading Terraces IMG #5
Cascading Terraces IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp