Solarlux Huis Mondsee: Een Parel van Duurzaamheid

Architect Peter Kuczia Ontwerpt Eco-vriendelijke Woning in Oostenrijk

In het hart van Oostenrijk, waar de natuur nog ongerept is, staat een huis dat de definitie van duurzaam wonen herdefinieert. Het Solarlux Huis Mondsee, ontworpen door Peter Kuczia, is een toonbeeld van ecologische architectuur en innovatie.

In de schaduw van de Oostenrijkse Alpen ligt het Solarlux Huis Mondsee, een residentiële creatie die zich niet alleen onderscheidt door zijn esthetische waarde, maar ook door zijn milieuvriendelijke eigenschappen. De inspiratie voor het ontwerp is rechtstreeks ontleend aan de ruige, bergachtige omgeving. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout zorgt voor harmonie met het landschap, terwijl de segmentatie van de structuur de rotsachtige uitlopers op de achtergrond weerspiegelt. Elke raampartij biedt een adembenemend uitzicht op het Mondsee-meer en de majestueuze bergen, waardoor het huis naadloos opgaat in zijn prachtige omgeving.

Wat het Solarlux Huis Mondsee onderscheidt, is de duurzame aanpak van het ontwerp. Gelegen aan de oevers van het Mondsee-meer, staat het houten huis met zonne-energie als een baken van duurzaamheid. Het strakke ontwerp gaat naadloos op in het omringende landschap, terwijl zonnepanelen op het dak de energie van de zon opvangen om de hele woning van stroom te voorzien. Met panoramische uitzichten op het rustige meer en het weelderige groen biedt deze milieuvriendelijke toevluchtsoord zowel comfort als harmonie met de natuur.

De realisatie van het huis is volledig uitgevoerd met behulp van CLT-technologie (Cross Laminated Timber). Alle afwerkingen, zowel buiten als binnen, zijn van natuurlijk hout. Energie voor verwarming wordt verkregen uit drie geothermische sondes en geïntegreerde fotovoltaïsche panelen. Moderne besturingstechnologie regelt de geautomatiseerde opening van ramen en zonneschermen.

Met een afmeting van 10 bij 16 meter en een perceel van ongeveer 750 vierkante meter, biedt het huis een compacte maar ruime leefomgeving. De interactie met het huis is bijzonder energie-efficiënt en dankzij het gebruik van hout als bouwmateriaal zijn de gebruikte middelen tot een minimum beperkt.

Het project, gestart in 2021 en voltooid in 2024, was gelegen in Mondsee, Oostenrijk. Het onderzoek achter het project was gericht op het praktisch demonstreren van het potentieel van natuurlijke ventilatie in een eengezinswoning door gebruik te maken van het schoorsteeneffect om luchtstroom te stimuleren die wordt aangedreven door temperatuurverschillen. Daarnaast wordt het gedrag van het huis gemonitord bij het gebruik van geothermische verwarming in combinatie met in het dakoppervlak geïntegreerde fotovoltaïsche cellen.

De uitdaging lag in het integreren van het huis in de prachtige omgeving en het verkrijgen van zoveel mogelijk ruimte en wooncomfort op een klein perceel. Het resultaat is een architectonisch project dat duurzaamheid en technologische vooruitgang belichaamt. Met zijn focus op milieuvriendelijke materialen en energie-efficiënte mechanismen, biedt dit houten huis een modern maar harmonieus toevluchtsoord.

Dit ontwerp werd bekroond met de Bronzen A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Constructie Ontwerp in 2024. De Bronzen A' Design Award wordt toegekend aan uitmuntende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid bevestigen. Gerespecteerd voor het incorporeren van beste praktijken in kunst, wetenschap, ontwerp en technologie, tonen ze sterke technische en creatieve vaardigheden en dragen ze bij aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Peter Kuczia
Afbeeldingscredits: Photos: Peter Kuczia
Projectteamleden: Peter Kuczia
Projectnaam: Solarlux House Mondsee
Projectklant: SOLARLUX


Solarlux House Mondsee IMG #2
Solarlux House Mondsee IMG #3
Solarlux House Mondsee IMG #4
Solarlux House Mondsee IMG #5
Solarlux House Mondsee IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp