Authenticiteit: Een Zen-geïnspireerde residentie met een vleugje Wabi-sabi

Een ontwerp van Wei-Li Liu

Inleiding

Deze unieke residentie, ontworpen door Wei-Li Liu, is geïnspireerd op het concept van Wabi-sabi, een levensstijl die zijn oorsprong vindt in de Japanse esthetiek. Met behulp van 40 jaar ambachtelijke ervaring heeft de ontwerper een woning gecreëerd die ongeëvenaard is. Door het gebruik van hout worden de pure, maar buitengewone vreugde van het leven weergegeven in kleuren en glans. De combinatie van donkere tinten zorgt voor een heldere en opgeruimde ruimte, met voldoende opbergruimte voor de behoeften van de bewoners.

Deze residentie ademt rust en Zen uit en heeft als doel om voldoende opbergruimte en een kwalitatief leven te bieden. Om de ruimte visueel comfortabel te maken, heeft de ontwerper complexe combinaties vereenvoudigd door verschillende structuren te gebruiken om de ruimte in lagen op te bouwen, terwijl het gebruik van te veel kleuren wordt vermeden. Stalen elementen en houten materialen in donkere tinten creëren een ruwe maar elegante sfeer.

De vloer heeft een prachtige textuur die de openbare ruimte op een mooie manier verdeelt in twee verschillende gebieden. Het hout verspreidt zich in de woonkamer met een zachte sfeer voor ontspanning, terwijl zwarte steen natuurlijk de aandacht trekt naar het eetgedeelte. Een glazen bakstenen muur, met veel natuurlijk licht en verschillend gekleurde lampen in de ruimte, zorgt voor verlichting in de donkergekleurde ruimte. Een duidelijke overgang van texturen transformeert de scenario's soepel in de semi-open ruimte.

Deze residentie heeft een oppervlakte van 132 vierkante meter en is gelegen in Taichung, Taiwan. Het project werd in maart 2021 voltooid.

Met overvloedig natuurlijk licht is de ruimte ontworpen op basis van de gewoonten van de bewoners. Naast het waarborgen van de kwaliteit en esthetiek van de ruimte, zijn er ook controlesystemen voor verlichting, geluid, lucht en temperatuur geïmplementeerd, zodat de eigenaar deze kan beheren. Het gebruik van waterdichte, milieuvriendelijke en insectenwerende materialen zorgt ervoor dat de dagelijkse leefomgeving veilig en comfortabel is. Elk hoekje van het ontwerp stelt de bewoners in staat om op elk moment van de ruimte te genieten, terwijl ze hun zorg en zegen met anderen delen.

De ruimte is gedecoreerd met milieuvriendelijke materialen die laag zijn in formaldehyde en bestand zijn tegen insecten, om ervoor te zorgen dat er een comfortabele en veilige, niet-toxische leefruimte wordt geboden. Het gebruik van waterdichte materialen vermindert de kans op het per ongeluk beschadigen van de oorspronkelijke interieurdecoratie en de noodzaak om deze te vervangen. Bovendien zorgt een eenvoudig ontwerp zonder overmatige decoratie niet alleen voor rust bij de bewoners met zijn zen-esthetiek, maar vermindert het ook mogelijk overmatig afval.

Deze residentie straalt authenticiteit uit en biedt een unieke ervaring van rust en sereniteit. Het ontwerp weerspiegelt de essentie van Wabi-sabi en creëert een ruimte die zowel puur als glamoureus is.

Afbeeldingen met dank aan fotograaf Ar Her Kuo, Authenticity, 2021.

Dit ontwerp heeft de Bronzen A' Design Award gewonnen in de categorie Interieurruimte, Detailhandel en Tentoonstellingsontwerp in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan uitstekende en creatief ingenieuze ontwerpen die ervaring en vindingrijkheid authentiseren. Ze worden gewaardeerd omdat ze de beste praktijken op het gebied van kunst, wetenschap, ontwerp en technologie incorporeren en sterke technische en creatieve vaardigheden tentoonspreiden, en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven, waardoor de wereld een betere plek wordt.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Wei-Li Liu
Afbeeldingscredits: Image #1-5: Photographer Ar Her Kuo, Authenticity, 2021.
Projectteamleden: Designer: Wei-Li Li Designer: Yi-Jun Cai
Projectnaam: Authenticity
Projectklant: Wei-Li Liu


Authenticity IMG #2
Authenticity IMG #3
Authenticity IMG #4
Authenticity IMG #5
Authenticity IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp