Architectonisch Meesterwerk: Het Serpentine House

Een Harmonieuze Fusie van Vorm en Omgeving in Athene

Het Serpentine House, ontworpen door Potiropoulos and Partners, is een toonbeeld van architecturale innovatie en esthetiek, gelegen in een opkomende buitenwijk van Athene. Dit residentiële project, bekroond met een Zilveren A' Design Award, belichaamt een unieke interactie tussen binnen- en buitenruimtes.

De inspiratie voor het Serpentine House is ontleend aan de natuurlijke spanning tussen de omsloten binnenplaats en de rigide omtrek van het perceel. De vorm van het huis versmalt en verbreedt zich, wat een dynamische interactie met de omgeving creëert. De gebogen randen van het gebouw verzachten de strenge uitstraling en smeden een evenwichtige synergie tussen de binnenplaats en het omringende landschap.

Wat het Serpentine House onderscheidt van andere ontwerpen is de locatie in een voorstad van Athene, tussen de kustlijn en het oude vliegveld. Dit gebied kenmerkt zich door grote percelen met laagbouw residentiële gebouwen, waarbij duidelijke stedelijke referentiepunten ontbreken. De architectuur van het huis speelt in op deze context door een duidelijke grens te stellen en tegelijkertijd een dialoog aan te gaan met de omgeving.

Het realisatieproces van het Serpentine House omvatte een reeks grote luifels die delen van de binnenplaats bedekken en een opeenvolging van gesloten, open en semi-open ruimtes creëren. De transparantie en opaciteit van de ruimtes variëren door de grote openingen die uitkijken op de tuin, waardoor natuurlijk licht vrij spel heeft.

De technische specificaties van het ontwerp benadrukken de verbinding met de natuur. Grote openingen doorboren de vloeiende vorm van het gebouw, kaderen het woonproces en benadrukken de relatie met de buitenomgeving. Dit alles wordt versterkt door een overvloed aan natuurlijk licht.

Het ontwerp van het Serpentine House is een samenwerking tussen Potiropoulos+Partners voor het architectonische ontwerp en Batis Studio voor de 3D-visualisatie. De woonfuncties zijn verdeeld over twee verdiepingen, met de belangrijkste leefruimtes op de begane grond en de slaapvertrekken op de bovenverdieping. De master bedroom bevindt zich op een privéhoek van de begane grond, met directe toegang tot een afgelegen deel van de tuin en het zwembad.

De uitdagingen bij het ontwerp van het Serpentine House lagen in de positionering en articulatie van het gebouw en de interactie van de ruimtes. De keuken is strategisch geplaatst in het hart van het gebouw en fungeert als een centraal punt waar men zicht heeft op zowel formele als informele activiteiten.

De architectuur van het Serpentine House, met zijn L-vormige vloeiende vorm langs de twee hoofdranden van het perceel, creëert een drempel tussen de omgeving en de binnenplaats. Deze vormgeving, die zowel spanning als een duidelijke grens biedt, is bekroond met een Zilveren A' Design Award, een erkenning voor topontwerpen die uitblinken in creativiteit, professionaliteit en innovatie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: POTIROPOULOS and PARTNERS
Afbeeldingscredits: 3D VISUALIZATION Batis Studio
Projectteamleden: Architectural Design: Potiropoulos+Partners 3D Visualization: Batis Studio
Projectnaam: Serpentine House
Projectklant: Potiropoulos and Partners


Serpentine House IMG #2
Serpentine House IMG #3
Serpentine House IMG #4
Serpentine House IMG #5
Serpentine House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp