De Tab: Een Moderne Uiting van Kunst en Cultuur in Durgapur

Een Uniek Architectonisch Ontwerp door Prashant Sutaria

Inleiding

De Tab, een opvallend architectonisch ontwerp in Durgapur, is geïnspireerd door de rijke kunst en architectuur van de omgeving. Het project, ontwikkeld in samenwerking met de overheid van West-Bengalen, belichaamt de vooruitgang en ontwikkeling van deze industriestad in Oost-India. Met zijn unieke eigenschappen en focus op lokale kunst en cultuur, heeft de Tab de Igbc Platinum Rating (core & shell category) behaald en is het een ware blikvanger in het stadscentrum.

De Architectonische Visie

Het architectonische concept achter de Tab is om een moderne en progressieve benadering te combineren met traditionele elementen uit de regio. Het gebouw is ontworpen als een "Box" die gevuld is met kunst en terracotta werken. De gevel is versierd met terracotta en Gitanjali verzen, wat resulteert in een unieke mix van modernisme en cultureel erfgoed.

Unieke Kenmerken

Wat de Tab onderscheidt van andere ontwerpen is de sterke verbinding met de lokale kunst en cultuur. Het ontwerp is geïnspireerd door de tempels van Bishnupur en Shantiniketan, en bevat elementen van traditionele architectuur en kunst. Bovendien is het gebouw gelegen in het hart van Durgapur en is het ontwikkeld in een Public Private Partnership-model met de overheid van West-Bengalen.

Realisatietechnologie

Voor de realisatie van de Tab is gebruik gemaakt van een conventionele RCC-framestructuur met een raft foundation. Een deel van de structuur is gemaakt van MS en is bevestigd aan het RCC-gebouw. Op de kortere gevels is een tweede laag van vezelcementplaten aangebracht. Op de onderste gevel van het hotel is Coreten staal gebruikt om de verzen van de gedichten een tijdloos karakter te geven. Daarnaast is er gebruik gemaakt van hoogwaardig glas om daglichtoptimalisatie en vermindering van zonnewarmtewinst te bereiken.

Uitdagingen en Overwinningen

Het ontwerpen van een gebouw dat voldoet aan de uiteenlopende eisen van een vijfsterrenhotel, kantoorruimtes, winkels en openbare parkeergelegenheid was een grote uitdaging. Het team slaagde er echter in om een gebouw te creëren dat niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de uitstraling van de omgeving. Daarnaast moesten er creatieve oplossingen worden gevonden voor het ondergronds accommoderen van stroomleidingen en het beperkte ruimtegebruik.

Conclusie

De Tab is een prachtig voorbeeld van hoe moderne architectuur en lokale kunst en cultuur kunnen samenkomen. Het project is niet alleen een visuele blikvanger, maar ook een symbool van de vooruitgang en ontwikkeling van Durgapur. Met zijn unieke kenmerken en focus op duurzaamheid heeft de Tab terecht de Igbc Platinum Rating ontvangen.

Afbeeldingscredits: Pradeep Sen

Awards en Erkenning: De Tab heeft de prestigieuze A' Design Award gewonnen in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur Ontwerp in 2020. Deze prijs erkent goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Prashant Sutaria, PSA
Afbeeldingscredits: Pradeep Sen
Projectteamleden: Sampada Wakankar, Sneha Mehta Interior Design - Prakash Mankar Associates / Prashant Sutaria Architects Landscape Architect - Halder Associates Structural Consultant - Durga Singh Deora MEP Consultant - MC D Built Environment Research Laboratory Pvt. Ltd. Facility Planner - Hospitality Solutions Project Management Consultancy - MRC PRISM Projects Pvt. Ltd. Facade consultant - McCoy Architectural Systems Pvt. Ltd. Lighting Consultant - Lopez Design Signage Consultant - The Creative Mill Building Contractor - Nagarjuna Construction
Projectnaam: Tab
Projectklant: Prashant Sutaria, PSA


Tab  IMG #2
Tab  IMG #3
Tab  IMG #4
Tab  IMG #5
Tab  IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp