Strait Culture: Een Innovatief Centrum dat Chinese Tradities Omarmt

Een Cultureel Complex Geïnspireerd op de Jasmijnbloem

Het Strait Culture en Art Center in Fuzhou, China, is een indrukwekkend cultureel complex dat de rijke Chinese tradities omarmt. Het ontwerp, gerealiseerd door Zong Wu Xu en Pekka Salminen, is geïnspireerd op de jasmijnbloem, een wereldwijd erkend symbool van de Chinese cultuur en tevens de stadsbloem van Fuzhou. Het centrum bestaat uit vijf hoofdgebouwen die de vorm hebben van vijf witte jasmijnblaadjes, waar de Liangcuo-rivier als een bloemsteel doorheen stroomt. Daarnaast zijn er meerdere kleine blaadjes die een platform vormen dat diep in de Minjiang-rivier reikt. Samen creëren ze een prachtig Chinees tafereel van "bloeinde jasmijnbloemen boven een maanverlichte rivier".

Het Strait Culture en Art Center is een cultureel complex met een bruto vloeroppervlakte van 153.000 m² aan de zuidelijke oever van de Minjiang-rivier in de provincie Fujian. Het omvat een multifunctioneel theater, operahuis, concertzaal, kunstmuseum, film- en televisiecentrum en een centrale culturele hal. Deze diverse faciliteiten bieden ruimte voor verschillende vormen van culturele expressie en zorgen ervoor dat het centrum een belangrijke bestemming is voor kunst, muziek, theater en film.

Het ontwerp van het Strait Culture en Art Center maakt gebruik van traditionele Chinese materialen zoals keramiek en bamboe. Keramiek, dat zijn oorsprong heeft in China, en bamboe, dat symbool staat voor de Chinese geest en begaafdheid, worden op een innovatieve manier toegepast in het ontwerp. Bovendien bevindt Fujian zich in een gebied dat bekend staat om zijn productie van keramiek en bamboe, waardoor de kosten voor de productie en het transport van materialen aanzienlijk worden verlaagd.

Het Strait Culture en Art Center is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een technologisch meesterwerk. Het gebouw is voorzien van meer dan 40.000 keramische staven aan de voorzijde van de gevel en 36.000 keramische platen aan de achterzijde, waardoor het het grootste gebouw ter wereld is met een keramische gevel. Deze combinatie van traditionele materialen en moderne technologie maakt het centrum uniek en adembenemend.

De locatie van het Strait Culture en Art Center is zorgvuldig gekozen. Het centrum is gelegen aan de Minjiang-rivier en maakt gebruik van de natuurlijke omgeving om een naadloze integratie met het landschap te creëren. Bovendien is er rekening gehouden met de toekomstige ontwikkeling van het openbaar vervoer, met een gereserveerde ruimte voor een mogelijke aansluiting op de metro. Dit zorgt ervoor dat het centrum goed bereikbaar is en een belangrijke rol speelt in de stedelijke ontwikkeling van de regio.

Het Strait Culture en Art Center is niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook een belangrijke culturele bestemming. Het biedt een unieke ervaring waar bezoekers kunnen genieten van kunst, muziek, theater en film, terwijl ze worden ondergedompeld in de rijke Chinese tradities. Het centrum is een eerbetoon aan de schoonheid en de kracht van de Chinese cultuur en draagt bij aan de culturele diversiteit en het artistieke landschap van Fuzhou.

Het Strait Culture en Art Center is een bekroond ontwerp dat erkenning heeft gekregen voor zijn uitzonderlijke innovatie en professionaliteit. In 2021 ontving het centrum de Platinum A' Design Award in de categorie Architectuur, Gebouw en Structuur. Deze prestigieuze prijs erkent ontwerpen die grenzen verleggen en bijdragen aan het welzijn van de samenleving. Het Strait Culture en Art Center is een ware blikvanger en een bron van trots voor de stad Fuzhou en de hele regio.

Beeldcredits: Yong Zhang, Marc Goodwin


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Zong Wu Xu
Afbeeldingscredits: Yong Zhang, Marc Goodwin
Projectteamleden: Zong Wu Xu , Pekka Salminen , Martin Lukasczyk , Yu Hui Song , Yue Xing Tang , Wei Xing Dong , Zong Rui Chen , Lin Li Lai
Projectnaam: Strait Culture
Projectklant: Zong Wu Xu


Strait Culture IMG #2
Strait Culture IMG #3
Strait Culture IMG #4
Strait Culture IMG #5
Strait Culture IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp