Verbindende Architectuur: Het F Huis

Versterken van Gemeenschapsbanden door Innovatief Ontwerp

Ontwerpers Keisuke Fukui en Keisuke Morikawa introduceren een unieke architecturale benadering om de gemeenschapsbanden te versterken en de lokale cultuur te bevorderen. Het F Huis, een architectonisch meesterwerk, fungeert als een huis, kantoor en café, en streeft ernaar om een levendige gemeenschap te creëren door het delen van dagelijkse ervaringen.

Gelegen in een stad waar 75% van de huishoudens nieuwkomers zijn, werd het F Huis ontworpen met het oog op het bevorderen van de gemeenschapsbanden en het voorkomen van de veroudering van de bevolking. Het ontwerp is geïnspireerd door de unieke cultuur van de stad, waarin planten worden vermeerderd en gedeeld. Dit unieke concept is gevisualiseerd door het architectonische ontwerp van het F Huis, dat fungeert als een fysieke weergave van deze netwerkcultuur.

De unieke eigenschappen van het F Huis liggen in zijn multifunctionaliteit en open ontwerp. Het gebouw dient als woning en kantoor van de architect, maar ook als een café waar stadsbewoners vrijblijvend kunnen binnenlopen. Het doel is om een deel van het dagelijks leven op een leuke en gemakkelijke manier te delen, om zo een levendige gemeenschap te bevorderen.

De technische realisatie van het F Huis is even indrukwekkend als het concept. Het exterieur en interieur zijn ontworpen om een gevoel van verbinding te creëren. Het exterieur weerspiegelt de lokale cultuur van het vermeerderen en delen van planten, terwijl het interieur een open ruimte biedt waar zonlicht het gebouw binnenkomt en planten worden geplaatst om een gedeeld plantenlandschap te creëren.

Het F Huis is gecertificeerd als uitstekende langdurige woning, de hoogste standaard voor het beoordelen van bouwprestaties in Japan. Het heeft uitstekende structurele, thermische isolatie, onderhouds- en variabele prestaties. De hoogte van het gebouw is ongeveer 10 meter. De oppervlakte van de site is 135,79 m2, het gebouwoppervlak is 80,3 m2 en de totale vloeroppervlakte is 168,79 m2.

De ontwerpers hebben verschillende uitdagingen overwonnen om dit project te realiseren. Een van de grootste uitdagingen was het creëren van een heldere atmosfeer voor zowel het gebouw als de omgeving, gezien de ongunstige omstandigheden die niet voldoende zonlicht toelieten in het gebouw. Daarom hebben ze zonlicht binnengehaald van de hoge zijlichten aan de zuidkant, een reeks diagonale atriumopeningen gecreëerd en daar planten geplaatst.

Deze innovatieve benadering van architectuur heeft het F Huis de prestigieuze Zilveren A' Architectuur, Bouw en Structuur Ontwerp Award in 2023 opgeleverd. Deze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren. Deze ontwerpen, bewonderd om hun sterke technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, tonen een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en introduceren positieve gevoelens, verbazing en verwondering.

Samengevat, het F Huis is een perfect voorbeeld van hoe architectuur kan worden gebruikt om gemeenschapsbanden te versterken en de lokale cultuur te bevorderen. Door het delen van dagelijkse ervaringen in een open en uitnodigende ruimte, hebben de ontwerpers een levendige en verbonden gemeenschap gecreëerd.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Keisuke Fukui
Afbeeldingscredits: Photo copyright: picture1,3,4 Shinkenchiku-sha Photo copyright: picture2,5 TOREAL Koji Fujii
Projectteamleden: Keisuke Fukui Keisuke Morikawa
Projectnaam: F House
Projectklant: Keisuke Fukui


F House IMG #2
F House IMG #3
F House IMG #4
F House IMG #5
F House IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp