Origins: Een eerbetoon aan de Anishinaabe door Paloma Sanchez

Een uniek sieraad dat antieke schatten nieuw leven inblaast

Geïnspireerd door de rijke geschiedenis en diversiteit van de mensheid, heeft ontwerper Paloma Sanchez een uniek sieraad gecreëerd dat een 3000 jaar oud vissersgereedschap transformeert in een prachtig kunstwerk.

Origins, ontworpen door Paloma Sanchez, is een broche en halsketting in één, die een eerbetoon brengt aan de Anishinaabe, de oorspronkelijke bewoners van het gebied rond de Grote Meren. Het middelpunt van het ontwerp is een 3000 jaar oud koperen speerpunt, dat ooit als vissersgereedschap werd gebruikt en nu een nieuw leven heeft gekregen als kunstsieraad.

De combinatie van texturen - de ruwheid van het oude koper, de warme gladheid van de parels en het koude vuur van de diamanten - creëert een uniek en boeiend stuk. Het sieraad viert niet alleen onze gedeelde geschiedenis, maar benadrukt ook het belang van het hergebruiken van antieke schatten om iets nieuws en inspirerends te creëren. Het is een eerbetoon aan de veerkracht van de mensheid, de kracht van de natuur en de kunstzinnigheid van degenen die ons voorgingen.

De broche is met de hand vervaardigd in 18kt goud met behulp van een giettechniek. Het Anishinaabe Harpoenhoofd (1000 v.Chr.) werd gevonden in het gebied van de Grote Meren en is gecombineerd met Japanse Akoya parels en diamanten. Het ontwerp van de achterkant van de broche bevat twee naalden om volledige stabiliteit te garanderen, zodat het gezicht van de broche altijd naar voren kijkt wanneer het wordt gedragen.

De productie van dit stuk kende twee grote uitdagingen. Ten eerste was het doel om de bruikbaarheid te maximaliseren terwijl de Anishinaabe wereldvisie in een hedendaagse context werd overgebracht. Dit vereiste een creatieve aanpak in plaats van alleen technische expertise. Ten tweede ontstond er tijdens het productieproces een uitdaging, aangezien de harpoen een delicaat museumstuk is dat niet aan hoge druk of temperaturen kan worden blootgesteld, anders zou de textuur en kleur kunnen veranderen.

Origins is een stuk dat luxe uitstraalt en tegelijkertijd trouw blijft aan de Anishinaabe wereldvisie. Het resultaat is een sieraad dat niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een diepere betekenis heeft en een verhaal vertelt over onze gedeelde geschiedenis.

Origins werd bekroond met de Zilveren A' Jewelry, Eyewear and Watch Design Award in 2023. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan top-of-the-line, creatieve en professioneel opmerkelijke ontwerpen die uitstekende expertise en innovatie illustreren.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Paloma Sanchez
Afbeeldingscredits: Image #1: Creator Paloma Sanchez The Art of Jewelry, Origins, 2021. Image #2: Creator Paloma Sanchez The Art of Jewelry, Origins model necklace, 2021. Image #3: Creator Paloma Sanchez The Art of Jewelry, Origins model brooch, 2021. Video Credits: Creator Paloma Sanchez The Art of Jewelry, Origins, 2021.
Projectteamleden: Paloma Sanchez
Projectnaam: Origins
Projectklant: Paloma Sanchez


Origins IMG #2
Origins IMG #3
Origins IMG #4
Origins IMG #5
Origins IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp