Bigbang: Een Innovatief Meesterwerk van Fuqing Ye en Dongheng Wang

Een Steampunk Geïnspireerd Horloge met Unieke Eigenschappen

De Bigbang horloges zijn een eerbetoon aan het steampunk genre en onderscheiden zich door hun innovatieve mechanische wijzerplaat en unieke ontwerp.

De Bigbang horloges, ontworpen door Fuqing Ye en Dongheng Wang, breken met het traditionele platte en monolithische ontwerp van horloges. Geïnspireerd door de parallelle spatiotemporele wereld van steampunk, presenteren deze horloges een gelaagde driedimensionale ruimte binnen de wijzerplaat. Elementen zoals roer-vormige wijzers, tandwielen en verbindingsstangen dragen bij aan de steampunk esthetiek van de Bigbang horloges.

Wat de Bigbang horloges echt uniek maakt, is de zwarte en gouden wijzerplaat met een hol venster aan de rechterkant. Dit venster transformeert de beweging van de minutenwijzer van een cirkelvormige beweging naar een verticale beweging, waarmee de impact van het verstrijken van de tijd wordt benadrukt. De 24-uurs wijzerplaat is groot genoeg voor gemakkelijke aflezing. De ontwerpers hebben nauwlettend gelet op de dikte, hoogte en lengte van elke laag en hebben voldoende ruimte gereserveerd. Door herhaaldelijk de ruimte tussen de verschillende lagen wijzerplaat en wijzers aan te passen, zijn de wijzers perfect gecoördineerd.

De Bigbang horloges worden vervaardigd met behulp van geavanceerde technologieën. De wijzerplaat is voorzien van saffierglas aan beide zijden, waardoor het transparanter wordt. Het materiaal heeft een hardheid die alleen wordt overtroffen door diamant, waardoor de wijzerplaat goed beschermd is. Het Swiss Super-LumiNova lichtgevende systeem zorgt voor een goede leesbaarheid in het donker en is recyclebaar. Daarnaast zijn de horloges waterbestendig tot 50 meter, waardoor ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik.

De Bigbang horloges hebben een gewicht van 123 gram en een dikte van 12 mm. Ze kunnen gedragen worden op een lengte van 165-220 mm. Het ontwerp van de horloges is ontstaan in China, waar het project in oktober 2017 van start ging. In april 2018 werd het definitieve ontwerp voltooid en werden de eerste samples geproduceerd. In juni 2019 werden de horloges officieel gelanceerd op de Chinese markt.

Om de Bigbang horloges te ontwikkelen, hebben de ontwerpers uitgebreid onderzoek gedaan en klantinterviews gehouden. Uit de 500 geldige monsters kwamen de sterke vraag naar aantrekkelijkheid, kwaliteit en prijs-kwaliteitverhouding naar voren. De ontwerpers hebben rekening gehouden met de behoeften van de klanten, productietijd, budget, technische beperkingen en zakelijke doelen, en deze factoren geïntegreerd in het ontwerp. Ze hebben conventionele benaderingen doorbroken om een nieuwe richting te geven aan horloges en tegelijkertijd de productiekosten beheerst om aan de behoeften van de gebruikers te voldoen.

Het ontwerpproces van de Bigbang horloges kende verschillende uitdagingen. Ten eerste was er de vraag hoe het verstrijken van de tijd effectief kon worden uitgedrukt. De ontwerpers hebben verschillende methoden geprobeerd, zoals hefboomwerking en dynamische koppeling, voordat ze uiteindelijk kozen voor de maskeringstechniek. Daarnaast was er de uitdaging om een goed gecoördineerd ontwerp te creëren met meerdere lagen wijzerplaat en wijzers. Na talloze tests en aanpassingen zijn de ontwerpers erin geslaagd om de dikte, hoogte en lengte van elke laag nauwkeurig te controleren en voldoende ruimte te behouden.

De Bigbang horloges zijn bekroond met de Silver A' Design Award in de categorie Sieraden, Brillen en Horloges in 2021. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit, vakmanschap en innovatie. De horloges worden geprezen om hun technische kenmerken en prachtige artistieke vaardigheid, en bieden een opmerkelijk niveau van uitmuntendheid en een gevoel van verwondering.

Met hun steampunk geïnspireerde ontwerp en unieke eigenschappen zijn de Bigbang horloges een ware blikvanger. Ze combineren innovatie, vakmanschap en esthetiek op een meesterlijke manier. Of je nu een liefhebber bent van steampunk of gewoon op zoek bent naar een opvallend horloge, de Bigbang horloges zullen zeker indruk maken.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: AGELOCER
Afbeeldingscredits: AGELOCER
Projectteamleden: Fuqing Ye Dongheng Wang
Projectnaam: Bigbang
Projectklant: AGELOCER


Bigbang IMG #2
Bigbang IMG #3
Bigbang IMG #4
Bigbang IMG #5
Bigbang IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp