Happiness: Een uniek ontwerp van Xiaojie Hu

Een combinatie van traditioneel vakmanschap en moderne sieraden

Als een vogel die voorspoed symboliseert, wordt gezegd dat het zien van een ekster betekent dat er iets goeds zal gebeuren. Bamboe is een zeer belangrijke plant in de oosterse cultuur en symboliseert een nobel en groots karakter. Het algehele ontwerp is zeer oosters. De kunstenaar gebruikte cloisonné om de ekster te creëren, met rijke kleuren en texturen die de vogel er levendiger uit laten zien. Het bamboe erachter is goud- en zilverkleurig, ingelegd met diamanten en smaragden, waardoor het hele ontwerp prachtiger wordt.

Het ontwerp genaamd "Happiness" is een uniek sieraad dat is ontworpen door de getalenteerde Xiaojie Hu. Wat dit ontwerp onderscheidt van andere sieraden, is de integratie van het traditionele cloisonné-ambacht in het moderne sieradenontwerp. Hierdoor behoudt het ontwerp zijn traditioneel oosterse kenmerken, terwijl het ook een eigentijdse uitstraling heeft.

Het cloisonné-proces dat wordt gebruikt bij dit werk is zeer complex. Het vereist verschillende stappen zoals snijden, graveren, inleggen van tin, zilver inleggen, glazuur aanbrengen, hoge temperaturen en slijpen. Het hele proces omvat meer dan tien werkbewerkingen en vereist 20-30 keer bakken op 800 graden Celsius om de prachtige kleuren te verkrijgen. Dit alles wordt met de hand gedaan, waardoor het succespercentage van een perfect cloisonné niet hoog is. Dit maakt het ontwerp des te kostbaarder in het huidige tijdperk waarin snelheid centraal staat.

De "Happiness" broche heeft een hoogte van 56 cm en is gemaakt van cloisonné, goud, zilver, diamanten en smaragden. Het ontwerp omvat verschillende technieken, waaronder filigraan cloisonné, metaalgieten, metaalwire drawing, edelsteenzetting en kleurscheiding goudplating.

Dit unieke sieraad kan op verschillende manieren worden gedragen. Het kan zowel als broche als als hanger worden gebruikt, afhankelijk van de gelegenheid.

Het ontwerp van "Happiness" is ontstaan in Beijing in 2021 en heeft in totaal 2 maanden in beslag genomen. Tijdens het ontwerpproces heeft de kunstenaar onderzoek gedaan naar de cloisonné-ambacht en geëxperimenteerd met verschillende materialen om levendigere kleuren te verkrijgen.

De grootste uitdaging bij dit ontwerp was om de traditionele cloisonné-ambacht te combineren met goud en edelstenen, waardoor het een uniek sieraad werd. Het resultaat is een prachtig stuk dat zowel de kleur als de vorm van de vogel op levendige wijze laat zien, terwijl het trouw blijft aan de traditionele oosterse kenmerken.

"Happiness" heeft de Bronze A' Design Award gewonnen in de categorie Sieraden, Brillen en Horloges in 2022. Deze prestigieuze prijs wordt toegekend aan ontwerpen die uitblinken in creativiteit en inventiviteit en bijdragen aan verbeteringen in de kwaliteit van leven.

Met "Happiness" heeft Xiaojie Hu een uniek sieraad gecreëerd dat de traditionele ambacht combineert met moderne sieraden. Het resultaat is een prachtig ontwerp dat de rijke kleuren en texturen van de oosterse cultuur weerspiegelt en tegelijkertijd eigentijds en uniek is.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Xiaojie Hu
Afbeeldingscredits: Xiaojie Hu
Projectteamleden: Photographer:Danny Duan
Projectnaam: Happiness
Projectklant: Xiaojie Hu


Happiness IMG #2
Happiness IMG #3
Happiness IMG #4
Happiness IMG #5
Happiness IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp