Modo Snap Hinge: Een Innovatieve Eyewear Design

Een Nieuwe Benadering van Brillenscharnieren

Brillen zijn niet alleen een functioneel hulpmiddel, maar ook een modeaccessoire. Het Modo Snap Hinge-systeem is een innovatieve benadering van brillenscharnieren die de huidige constructies overtreft. In plaats van meerdere componenten te gebruiken, maakt dit systeem gebruik van een eenvoudige klikmethode om het montuur en de pootjes van een bril veilig aan elkaar te bevestigen. Dit alles zonder schroeven of lassen, maar met een betrouwbare verbinding en soepele wrijvingswerking. Het resultaat is een minimalistisch design dat uitblinkt in eenvoud, betrouwbaarheid en duurzaamheid.

Het Modo Snap Hinge-systeem is ontworpen door het Modo Design Team. Het team liet zich inspireren door natuurlijke en mechanische verbindingssystemen. Ze wilden de natuurlijke elasticiteit van verschillende materialen benutten om het aantal bewegende onderdelen te verminderen en de levensduur van het product te verlengen.

Wat het Modo Snap Hinge-systeem uniek maakt, is het gebruik van slechts enkele componenten. Het bestaat uit een beta-titanium pootje met een speciaal ontworpen haakvorm, een klein metalen cilindertje dat in de haak van het pootje wordt gestoken en dient als draaimechanisme, en een frame van hoogwaardig polymeer dat is gemaakt met behulp van een gespecialiseerde spuitgiettechniek. Het polymeerframe heeft een interne uitsparing waarin het metalen cilindertje wordt geplaatst.

Het montageproces van het Modo Snap Hinge-systeem is uiterst eenvoudig en bestaat slechts uit twee stappen. Eerst wordt het metalen cilindertje in de haak van het pootje gestoken. Vervolgens wordt het pootje met cilindertje in het polymeerframe geklikt. Het resultaat is een stabiele en veerkrachtige verbinding. Dankzij de speciale vorm van de cilinderkoppen kan het cilindertje niet roteren in het frame. Het pootje omsluit de cilinder en kan soepel rond de cilindrische oppervlakte draaien. Dit zorgt voor een vloeiende beweging en wrijvingsrotatie, dankzij de zelfsmerende werking van de twee verschillende materialen.

Wat het Modo Snap Hinge-systeem echt onderscheidt, is het verborgen ontwerp. Het scharniermechanisme is volledig verborgen in het uiteinde van het frame, waardoor een minimalistisch en strak design ontstaat. Afhankelijk van de transparantie van het gekozen polymeer kan ervoor worden gekozen om het mechanisme zichtbaar te maken met transparante tinten of om het volledig te verbergen met ondoorzichtige kleuren.

Het Modo Snap Hinge-systeem biedt vele voordelen. Het vermindert de productiekosten in vergelijking met traditionele scharnieren, heeft een hoog niveau van betrouwbaarheid door het beperkte aantal componenten en vereenvoudigt het montageproces. Bovendien zorgt het verborgen ontwerp voor een minimalistische en duurzame uitstraling.

Het Modo Snap Hinge-systeem is onderdeel van de Modo eyewear-collectie en werd gelanceerd in het voorjaar van 2022. Het ontwikkelingsproces begon in 2020 en resulteerde in een innovatief en bekroond design. Het Modo Snap Hinge-systeem ontving de Silver A' Design Award in de categorie Sieraden, Brillen en Horloges. Deze prestigieuze prijs erkent designs die uitblinken in technische kenmerken, artistiek vakmanschap en innovatie.

Het Modo Snap Hinge-systeem is een voorbeeld van hoe eenvoud en functionaliteit kunnen samenkomen in een uniek en duurzaam design. Met zijn betrouwbare verbinding en minimalistische uitstraling biedt dit systeem een nieuwe benadering van brillenscharnieren die de tand des tijds kan doorstaan.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: MODO Eyewear
Afbeeldingscredits: MODO Eyewear
Projectteamleden: MODO Design Team
Projectnaam: Modo Snap Hinge
Projectklant: MODO Eyewear


Modo Snap Hinge IMG #2
Modo Snap Hinge IMG #3
Modo Snap Hinge IMG #4
Modo Snap Hinge IMG #5
Modo Snap Hinge IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp