Siin Beirut: Een Uniek Sieraad dat de Schoonheid van Beiroet Vastlegt

Een eerbetoon aan de cultuur en architectuur van de stad

Inleiding

Siin Beirut is een concept van een sieradenmerk dat typografie combineert met culturele ontwerpelementen. Het heeft als doel de schoonheid van verschillende steden over de hele wereld te koesteren door middel van artistieke representaties. De collectie omvat verschillende sieraden die verschillende steden vertegenwoordigen, waaronder de armband uit de Beiroet-collectie. Met behulp van bedeltjes wil deze armband de geschreven taal en de culturele aspecten van Beiroet behouden en aan de hele wereld laten zien.

De unieke eigenschappen van deze armband liggen in de bedeltjes. Ze combineren Arabische karakters met bogen als een lokaal en cultureel architectonisch element. De armband bevat 5 letters van het Arabische alfabet die samen het woord "Beiroet" vormen, waar de armband naar vernoemd is. Men kan de letters mixen en matchen om verschillende woorden te vormen.

De armband is gemaakt van geelgoud en bevat blauwe turkooisstenen. De letters zijn gebaseerd op de Square Kufic-kalligrafie uit de 12e eeuw. Deze kalligrafie wordt gekenmerkt door rechte lijnen, haakse hoeken en gelijke tussenruimtes om een regelmatig raster te vormen. Elk bedeltje op de armband heeft een breedte van 2,5 eenheden en een hoogte van 5,5 eenheden. De diakritische punt wordt weergegeven door een turkooissteen van 1 eenheid. De bogen zijn met behulp van lasergravure aangebracht.

Elk bedeltje creëert een emotionele band met de persoon die het draagt, omdat het resoneert met herinneringen aan bezochte plaatsen en hun geschreven taal. Het kan ook een gepersonaliseerde ervaring belichamen, omdat men een woord kan vormen of gewoon letters kan kiezen. De Beiroet-collectie is specifiek ontworpen als eerbetoon aan de stad Beiroet na de verwoestende explosie op 4 augustus 2020. Voor mij was er een directe emotionele band met mijn stad, zoals blijkt uit de uitdrukking "je hart op je mouw dragen".

Het Siin Beirut-project begon in september 2020 en werd in april 2021 afgerond in Beiroet, Libanon. Het onderzoek voor dit ontwerp richtte zich op de historische en culturele achtergrond van de stad om het te doen herleven en te koesteren door middel van bedelontwerpen die een kostbare en oprechte herinnering herdenken. De puntige bogen, een kenmerkend element van de oude traditionele huizen in de stad, werden aangepast als ontwerpelement, aangevuld met het Arabische alfabet.

Siin Beirut is bekroond met de Iron A' Design Award in de categorie Sieraden, Brillen en Horloges in 2022. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Het ontwerp wordt gerespecteerd vanwege de integratie van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken. Het biedt voldoening en positieve gevoelens en draagt bij aan een betere wereld.

Met Siin Beirut kunnen mensen een stukje van de schoonheid en cultuur van Beiroet met zich meedragen. Het is een sieraad dat niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een diepere betekenis en emotionele waarde heeft. Het is een eerbetoon aan een stad die veerkracht toont in het licht van tegenspoed.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Samara Diab
Afbeeldingscredits: Samara Diab
Projectteamleden: Samara Diab
Projectnaam: Siin Beirut
Projectklant: Samara Diab


Siin Beirut IMG #2
Siin Beirut IMG #3
Siin Beirut IMG #4
Siin Beirut IMG #5
Siin Beirut IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp