Faster Than Light: Een Sieradenset die Snelheid Visualiseert

Een Ontwerp van Olga Yatskaer

Inleiding:

De Faster Than Light sieradenset is een eerbetoon aan de toenemende snelheid van alles om ons heen, vooral sinds het begin van de 21e eeuw. Deze set, ontworpen door Olga Yatskaer, visualiseert de versnellende objecten, structuren en deeltjes die steeds kleiner worden naarmate de snelheid toeneemt. Het ontwerp is geïnspireerd op het idee dat wanneer objecten de snelheid van het licht benaderen, ze kleiner en zwaarder worden en zelfs de tijd vertraagt. Maar wat gebeurt er eigenlijk voorbij de snelheid van het licht?

De Faster Than Light sieradenset is uniek in zijn vermogen om de versnellende objecten en structuren te visualiseren. Naarmate de snelheid toeneemt, worden de objecten steeds kleiner en veranderen de structuren in chaos. Uiteindelijk, bij de snelheid van het licht, stort alles in één punt in. Maar daar voorbij begint iets compleet nieuws en onbekends, een nieuwe dimensie.

Het productieproces van deze set omvat handmatig ontwerp, 3D-ontwerp en prototyping, hoogwaardig gieten, laser- en handmatig lassen, evenals handmatige afwerking. Voor de versies van sterling zilver met rhodium-plating en 24k verguld goud wordt ook elektroplating toegepast.

De Faster Than Light sieradenset bestaat uit een hanger en bijpassende oorbellen. Er zijn twee versies van de hanger: een reguliere versie van ongeveer 3,4x2,2 cm en een grote versie van ongeveer 5,4x3,2 cm. De oorbellen hebben dezelfde afmetingen als de reguliere hanger: 3,4x2,2 cm. De set is verkrijgbaar in 6 soorten metaal, namelijk 18k en 14k witgoud met palladium, 18k en 14k geelgoud, evenals rhodium-geplateerd sterling zilver en verguld goud.

De Faster Than Light sieradenset is ontworpen om gedragen te worden aan een ketting als hanger. Een geschikte ketting hiervoor is het zogenaamde "Gourmette" type, net zoals te zien is op de foto's. Hetzelfde ontwerp is ook beschikbaar als oorbellen. Voor avondjurken kan de grotere hanger aan de voorkant worden gedragen en een kleinere hanger als achtergrond, gecombineerd met de oorbellen. Je kunt de kleur van het metaal kiezen die past bij jouw stijl, jurk of stemming.

De Faster Than Light sieradenset werd voor het eerst bedacht in 2017 en voor het eerst gepresenteerd aan het publiek in 2018 op de 10eme Salon Creations de Brabant Wallon in België.

Tijdens het ontwerpproces heb ik mijn begrip van de theorie dubbel gecontroleerd met een ingenieur. Bij het modelleren van het stuk zijn de verhoudingen van de details berekend om de indruk van toenemende snelheid te creëren, terwijl de haalbaarheid en praktische uitvoerbaarheid van de productie werden gewaarborgd.

De uitdaging van het ontwerp was om de snelheid en versnelling van objecten te uiten in een stuk sieraden. De productie-uitdaging was om alle kleine details nauwkeurig te reproduceren.

De Faster Than Light sieradenset visualiseert de snelheid en versnelling door middel van stilstaande metalen sieraden. Het concept wordt weergegeven door zorgvuldig berekende geometrie van de vormen en fijne gravures. Het ontwerp is geïnspireerd op de steeds toenemende snelheid van het leven, van uitvindingen tot technologie tot menselijke interacties. Volgens de relativiteitstheorie worden objecten, structuren en deeltjes kleiner en zwaarder naarmate ze versnellen richting de snelheid van het licht, en uiteindelijk storten ze in één punt in. Maar voorbij dat punt, wanneer de snelheid sneller is dan het licht, begint het onbekende...

Afbeeldingen met dank aan:

Afbeelding #1: Melting Prod

Afbeelding #2: Melting Prod

Afbeelding #3: Melting Prod

Afbeelding #4: Aleksandra Rowicka

Afbeelding #5: Aleksandra Rowicka

Auteursrecht behoort toe aan Queensberg, 2018.

Dit ontwerp heeft de Iron A' Design Award gewonnen in de categorie Sieraden, Brillen en Horloges in 2021. Deze prijs wordt toegekend aan goed ontworpen, praktische en innovatieve creaties die voldoen aan professionele en industriële eisen. Ze worden gerespecteerd vanwege hun integratie van de beste industriële praktijken en competente technische kenmerken, en dragen bij aan een betere wereld.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Olga Yatskaer
Afbeeldingscredits: Image #1: Melting Prod Image #2: Melting Prod Image #3: Melting Prod Image #4: Aleksandra Rowicka Image #5: Aleksandra Rowicka
Projectteamleden: Olga Yatskaer
Projectnaam: Faster Than Light
Projectklant: Olga Yatskaer


Faster Than Light IMG #2
Faster Than Light IMG #3
Faster Than Light IMG #4
Faster Than Light IMG #5
Faster Than Light IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp