Mea Era: Een Modern Ode aan Art Deco

Ontwerper Kaisu Tullinen brengt verleden en heden samen

De Mea Era sieradenset is een liefdesverklaring aan de stijl van de vroege 20e eeuw, waarbij Art Deco een moderne twist krijgt door de unieke combinatie van emaille en edelsteen.

De Finse ontwerper Kaisu Tullinen heeft met de Mea Era sieradenset een brug geslagen tussen de rijke esthetiek van Art Deco en de hedendaagse sieradenkunst. De naam, die 'mijn tijdperk' betekent, weerspiegelt Tullinens persoonlijke affiniteit met de designelementen van de vroege 20e eeuw. De set bestaat uit een ring en oorbellen, waarbij het gebruik van emaille en edelsteeninstellingen een moderne interpretatie van de klassieke stijl vormt.

Wat de Mea Era set onderscheidt, is de uitdaging die Tullinen is aangegaan met het emailleerproces. Het creëren van een 'plump effect' in het emaille is technisch veeleisend en vereist precisie in zowel de hoeveelheid emaille als de verhitting. Dit resulteert in een onderscheidend ontwerp dat zowel duurzaam als esthetisch aantrekkelijk is.

De productie van de Mea Era sieraden vereist vakmanschap en technische kennis. De zilveren onderdelen worden gegoten en indien nodig op maat gemaakt. Voor de oorbellen worden uit dezelfde gietvorm twee gelijke delen gezaagd. Het emailleerproces bestaat uit twee lagen: een basislaag en een laag met de kenmerkende smaragdgroene kleur. De edelstenen worden als laatste met de hand gezet door graveurs.

De technische specificaties van de Mea Era set zijn een toonbeeld van precisie, met een ringmaat van 17,5 en afmetingen die de sieraden zowel opvallend als draagbaar maken. De sleutelwoorden die Tullinen associeert met haar ontwerp zijn emaille sieraden, Art Deco-inspiratie, handgemaakte sieraden en sieraden met emaille en stenen.

De interactie met de Mea Era sieradenset is vergelijkbaar met die van andere sieraden, waarbij de oorbellen zijn voorzien van studs en standaard achterkantjes om ze op hun plaats te houden. Het ontwerptraject begon met een schets per dag project in 2017-2018, en na een bezoek aan de Art Deco-wijk in Miami in 2019, werd de set verder ontwikkeld en uiteindelijk in 2022 voltooid.

Onderzoek naar de productie van duurzaam emaille met het gewenste 'plump effect' en kleur was een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces. De grootste uitdaging was het emailleerproces zelf, waarbij de onvoorspelbaarheid van het materiaal en de kleurweergave de creativiteit en technische vaardigheden van Tullinen op de proef stelden.

De Mea Era sieradenset is een eerbetoon aan de inspiratie van de Art Deco-stijl, waarbij emaille en edelsteeninstellingen samenkomen in een modern en onderscheidend handgemaakt sieradenensemble voor dagelijks gebruik. De set werd bekroond met de Bronzen A' Design Award in 2024, een bewijs van Tullinens vakmanschap en creatieve genie.


Projectdetails en Credits

Projectontwerpers: Kaisu Tullinen
Afbeeldingscredits: Main image: Ellina Noronen, Competition finalist-Mea Era, 2022 Optional image 1: Visual RAMA, Mea Era -earrings, 2022 Optinal inage 2: Visual RAMA, Mea Era -ring, 2022 Optinal image 3: Kaisu Tullinen, Mea Era -ring, 2022 Optional image 4: Ellina Noronen, Competition finalist-Mea Era, 2022
Projectteamleden: Kaisu Tullinen
Projectnaam: Mea Era
Projectklant: Kaiku Koru


Mea Era IMG #2
Mea Era IMG #3
Mea Era IMG #4
Mea Era IMG #5
Mea Era IMG #5

Lees meer op Pracht Ontwerp